U Zagrebu se održava Krimska platforma. Dolazi Pelosi, obratit će se Zelenskij

Ilustracija: EPA

ZAGREB će u utorak biti domaćin prvog parlamentarnog summita Krimske platforme, najvećeg međunarodnog događaja u povijesti sabora, i tim će povodom u Hrvatsku stići predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij obratit će se sudionicima uživo videovezom.

Prvi parlamentarni summit Međunarodne krimske platforme najveći je međunarodni događaj hrvatskog sabora u povijesti i jedan od najvećih u Hrvatskoj. 

42 delegacije iz 32 države

U Zagreb će doći 42 delegacije iz 32 države. Pet država predstavljat će predsjednici oba parlamentarna doma: Belgije, Češke, Irske, Poljske i Rumunjske. 

Na summit stiže predsjednica Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi. U ponedjeljak, dan uoči summita, sastat će se s predsjednikom sabora Gordanom Jandrokovićem i obratiti se novinarima. 

Pelosi je najviša američka dužnosnica u posjetu Hrvatskoj otkako je u Zagrebu 2015. bio tadašnji potpredsjednik Joe Biden. 

U Zagrebu će biti i predstavnici pet parlamentarnih skupština međunarodnih organizacija - Europskog parlamenta, PS Vijeća Europe, PS OESS-a, Interparlamentarne unije i PS NATO-a.

Jedanaest država potvrdilo je sudjelovanje videoporukom, uključujući Francusku, Mađarsku, Japan i Kanadu.

Srbija se nije odazvala

Srbija, jedina europska zemlja, uz Bjelorusiju, koja odbija nametnuti sankcije Rusiji zbog njezine agresije na Ukrajinu, pozvana je na summit, ali se nije odazvala pozivu.

Skup u utorak ujutro otvaraju predsjednik sabora Gordan Jandroković i njegov ukrajinski kolega, predsjednik Verhovne Rade Ruslan Stefančuk. Potom će se sudionicima obratiti premijer Andrej Plenković, a onda će se videovezom uključiti ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij. 

Na kraju summita predviđeno je usvajanje zajedničke izjave, a Jandroković i Stefančuk održat će zajedničku konferenciju za medije. 

Ukrajina je sama izrazila želju da Hrvatska bude domaćin povijesnog parlamentarnog summita s obzirom na rat u Ukrajini, sigurnosnu situaciju u zemlji, kao i "partnerstvo i prijateljstvo" Kijeva i Zagreba, kazali su iz hrvatskog sabora. 

U kolovozu 2021. u Kijevu je održan inauguracijski summit Krimske platforme, koja koordinira međunarodni odgovor na aneksiju Krima i druge sigurnosne izazove. Summit je ponovno održan ove godine u kolovozu, u virtualnom obliku, a oba su bila na razini predsjednika država ili vlada.

Summitom u Zagrebu uspostavlja se parlamentarna dimenzija Krimske platforme.

Pročitajte više