U Zagrebu se okupila masa uvjerena da pjevač i nutricionistica znaju sve o virusu

Foto: Index

DOBRO, aj, ajmo sada, suočeni s masom okupljenom u Zagrebu na antikorona mitingu, načas isključiti mozak, zanemariti sve što smo pročitali i čuli od rodbine, prijatelja, kolega. Zamislimo da je cijela priča o koroni zbilja neopjevana prevara gospodara zla koji izmišljaju bolesti i plaše ljude. Zamislimo i da su cjepiva okrutna podvala farmaceutske industrije osmišljena zbog profita, da su maske beskorisne, kao što vjeruje poveliki broj okupljenih na glavnom zagrebačkog trgu, da s covidom-19 umiru ljudi koji bi ionako uskoro umrli, što je, zapravo, odvratna i nehumana formulacija jer otkud možemo znati kada će tko umrijeti i tko "treba" umrijeti.

Ali, eto, neka je sve tako.

Nedosljednosti Stožera utjecale na omasovljenje pokreta koronaskeptika

Zamislimo, a to i nije teško, da ima revoltiranih nedosljednostima hrvatskog Stožera, onih koji bi danas, dok čitaju izjavu ministra zdravstva Vilija Beroš da ne može podržati neznanstveni pristup koroni, rado zapitali dotičnog koju je znanstvenu metodu koristio kad je utvrdio da je virus isključivi krivac za obolijevanje i smrti štićenika splitskog staračkog doma. Uvažimo i činjenicu da su nedosljednosti Nacionalnog i lokalnih stožera, njihove proturječne i potpuno besmislene odluke, omasovile pokret koronoskeptika. Uzmimo u obzir i da u zemlji s ogromnim brojem prijevremeno penzioniranih postoji nezanemariva skupina osoba kojima je dosadno, pa im dobro dođe bilo kakvo okupljanje, pribrojimo im profesionalne nezadovoljnike, uvijek glasne i  spremne na demonstriranje protiv vlade, GMO-a, cijepljenja, abortusa, 5G mreže, istospolnih brakova, Hrvatskog nogometnog saveza ili izgradnje reciklažnih dvorišta.

Na koncu, nikako ne podcijenimo udio doslovno ludih i glupih.

Sve to shvaćamo, razumijemo, imamo empatiju, ali pod pretpostavkom da glupani ipak ne čine dvotrećinsku većinu pobunjenih, nikako ne uspijevamo dokučiti zašto vjeruju Tonyju Cetinskom i Aniti Šupe. Kako netko u tako ozbiljnoj i velikoj temi kakva je pandemija opasnog i nedovoljno poznatog virusa može istodobno sumnjati u znanja ljudi posvećenih proučavanju ljudskog organizma i vjerovati tipu koji vrišti "umirem sto puta dnevno" ili ženi čiji se profesionalni interes svodi na savjete o mršavljenju bez gladi? Skepsa je dobra, zdrava i korisna, sumnjičavci su mijenjali svijet, bez njih još bi se spaljivalo žene kao vještice i vjerovalo da živimo na ravnoj plohi položenoj na leđa divovske kornjače.

Ne vjeruju liječnicima, a vjeruju Tonyju Cetinskom i Aniti Šupe

Ali Cetinski i Šupe? Vještina vokalne interpretacije loših pjesama i znanje o namirnicama dobri su i korisni, no ne za liječenje zaraznih bolesti. Okorjeli skeptici, puni prezira prema virolozima, infektolozima i sveučilišnim profesorima sigurni su da pravu istinu o koroni znaju čovjek čije je dosad iskazano medicinsko znanje stalo u stih "samo ostaje nada da vrijeme sad liječi sve rane" te žena upućena u nutritivna svojstva kruha i junećeg mesa. Posebno dirljivom momentu zagrebačkog okupljanja svjedočili smo kad se jedan od sudionika pozvao na Duha Svetog. Čovjek, dakle, ne vjeruje u virus, prisutan u svakom kutu našeg planeta, ali vjeruje u Duha.

Svetog.

Šteta što ga nitko nije upitao je li vidio gospodina Duha.

Bez politikanstava i višemjesečne samovolje Davora Božinovića i stožeraške družine današnji skup u Zagrebu bio bi manji. Želimo vjerovati u to, premda nas ne bi čudilo da je naša nada lažna jer ovo nije bio suvisao antivladin politički skup - kamo lijepe sreće da jest - nego mješavina očaja, rezignacije, straha i destiliranog ludila.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Pročitajte više