U Zagrebu se otvara prva pravoslavna gimnazija

U ZAGREBU će od ove jeseni započeti s radom novootvorena srpska pravoslavna gimnazija "Kantakuzina Katarina Branković" koju će pohađati 16 učenika srpske nacionalnosti iz Zagreba i drugih hrvatskih gradova.

Pravoslavna gimnazija osnovana je na poticaj mitropolita zagrebačko- ljubljanskog i cijele Italije gospodina Jovana, a u suradnji s hrvatskim Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa.

"Ovih se dana u Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini zagrebačkoj privode kraju sve potrebne radnje oko opremanja školskog prostora u Bogovićevoj ulici", izjavio je Hini v.d. ravnatelj gimnazije, svećenik Milan Topić.

Učenici koji završe tu školu steći će znanja koja je moguće dobiti u bilo kojoj drugoj gimnaziji u Hrvatskoj, a ambicija škole je unijeti novu kulturološku kvalitetu u gimnazijsko obrazovanje u Hrvatskoj.

Nastava će se odvijati na srpskom jeziku i pismu, a po hrvatskom nastavnom programu. Hrvatski programi će biti obogaćeni sadržajima iz srpske kulture u društveno-humanističkim predmetima i iz srpske pravoslavne religijske kulture.

Školski program bit će zasnovan na najsuvremenijim pedagoškim modelima utemeljenim u duhu pravoslavne vjere i nacionalne tradicije.

"Sadržaji bogate srpsko pravoslavne religijske kulture na ovim prostorima bit će okosnica u želji da se sačuva nacionalni identitet i kultura", stoji u informaciji o otvaranju gimnazije u Zagrebu na web stranicama SPC- Mitropolije zagrebačko-ljubljanske.

Učenici će moći učiti i više stranih jezika: engleski, njemački, ruski i talijanski, latinski i grčki, a bit će organizirana i izborna nastava staroslavenskog jezika te brojne slobodne aktivnosti vezane uz kreativni rad učenika i kao i nastava informatike.

Zagrebačka srpska gimnazija "Kantakuzina Katarina Branković" će početkom svog djelovanja u jesen ujedno postati dio 200-godišnje tradicije obrazovnog djelovanja Srpske pravoslavne crkve u Zagrebu.

Pročitajte više