U Zagrebu umro unuk narodnog tribuna Stjepana Radića

U ZAGREBU je jučer umro unuk utemeljitelja Hrvatske seljačke stranke te pijanist i profesor na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji i počasni predsjednik HSS-a Stjepan Radić.

Radić se rodio u Zagrebu 9. rujna 1928. godine, samo mjesec dana nakon što je u beogradskoj skupštini ranjen njegov djed i politički vođa Stjepan Radić, čije je ime i prezime naslijedio unuk. Stjepan Radić mlađi je klavir završio na zagrebačkoj Akademiji u klasi profesora Svetislava Stančića, a usavršavao se u Rimu.

"Bio je iskren i čestit domoljub"

Od 1961. do umirovljenja je predavao na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Nakon umirovljenja se bavio politikom u HSS-u. U političkoj karijeri je bio zastupnik u Saboru te jedno vrijeme i njegov potpredsjednik. U HSS je ušao 1991. godine, a u stranci je jedno vrijeme obnašao funkciju zamjenika predsjednika, a kasnije je postao i počasni predsjednik. HSS-ov zastupnik je bio u trećem sazivu Sabora, a 1995. godine postaje i njegov potpredsjednik.  Predsjednik Sabora Luka Bebić je uputio izraze sućuti članovima obitelji Stjepana Radića. "Iskreno me rastužila vijest o odlasku našeg dragog kolege zastupnika, gospodina Stjepana Radića.

Sljedeći političku misao svog istoimenog slavnog djeda i osnivača HSS-a, naš je kolega zastupnik Stjepan Radić u njoj pronalazio trajno nadahnuće za izazove s kojima se suočava suvremena Hrvatska. Bio je iskren i čestit domoljub, a u svojoj je osobi uspješno spajao ratio intelektualca i emotio umjetnika. Pamtit ćemo ga po njegovoj istinskoj predanosti za hrvatsku stvar kao i ljubavi prema glazbi koje je jednakim poletom prenosio na mlađe generacije. Hrvatska je nažalost izgubila dobrog i vjernog prijatelja", stoji u poruci sućuti koju je predsjednik Sabora u svoje ime i ime zastupnica i zastupnika Sabora poslao obitelji Stjepana Radića.

Pročitajte više