U ZET-ovom busu pokazivao spolovilo i vikao: "Mala, dobra si ko Njemice, je*o bi te"

Ilustracija: Borna Filic/PIXSELL

Općinski sud u Novom Zagrebu ovih je dana proglasio krivim nezaposlenog ugostitelja B.K. (25) koji je u prvoj polovici rujna u večernjim satima u busu ZET-a 268 koji je prometovao prema Velikoj Gorici narušavao javni red i mir tako što je vikao i u više navrata pokazivao spolovilo ostalim putnicima. 

Kako stoji u presudi, B.K. je narušavao javni red i mir na naročito drzak i bezobrazan način tako što je između Avenue Malla i autobusne stanice Veliko Polje vikao "cice, pica, guzice, šta me gledate je*o vas".

Također je, piše u presudi, vrijeđao i omalovažavao moralne osjećaje nazočnih građana na javnom mjestu tako što je govorio "Mala, dobra si kao Njemice, je*o bi te" i "Vozaču, stani, jebem te, otvori jebena vrata". To je, dodaje se, ponavljao u više navrata te je potom tom prilikom i skidao hlače i pokazivao svoje spolovilo putnicima.

Ni to nije kraj. U presudi još stoji kako je 25-godišnjak u autobusu u jednom trenutku i ponizio i povrijedio dostojanstvo jedne djevojke spolnom radnjom na način da se naslonio na njezinu stražnjicu i zadnji dio tijela i simulirao seksualni odnos pokretima, da bi nastavio s činjenjem prekršaja nakon izlaska iz autobusa vrijeđajući raznoraznim pogrdnim riječima ostale građane na ulici. 

Sud zaključuje kako je s ciljem prouzročenja straha ponizio je i povrijedio dostojanstvo druge ženske osobe radnjama spolne naravi, čime je počinio djelo prekršaja opisano i kažnjivo iz čl. 32. st. 1. Zakona o ravnopravnosti spolova..

Za sva ova tri prekršaja B.K. je kažnjen s ukupno 630 eura. 

S obzirom na to da je u pritvoru bio 16 dana pri čemu se jedan dan zatvora računa kao 39.82 eura, ne mora platiti ništa.

U postupku okrivljenik je u svojoj obrani iskazao kako priznaje krivnju za počinjene prekršaje. Potvrdio je da je izgovorio sve ono za što je na kraju i osuđen, a kao razlog za pokazivanje spolovila u autobusu naveo je da je to učinio "jer smatra da su to htjele gledati". 

Provedeno je i psihijatrijsko vještačenje u kojem je zaključeno da ima shizofreniju i da je u vrijeme počinjenja djela bio akutno psihotičan s rasplinutim mišljenjima te preplavljen sumanutim idejama, zbog čega je i više puta bio liječen u psihijatrijskoj ustanovi. I nakon ekscesa u autobusu proveo je kraće vrijeme u Bolnici za osobe lišene slobode te je primjenom antipsihotika došlo do smirivanja njegovog stanja, stoji u presudi. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više