U zviježđu Andromeda otkrivena nova galaktika

ASTRONOMI sa sveučilišta Case Western Reserve otkrili su novu galaktiku u dobro poznatom zviježđu Andromeda.

Nova galaktika nazvana Andromeda VIII toliko je razvučena i prozirna da astronomi nisu uočili njezino postojanje sve dok nisu izračunali brzinu zvijezda za koje su mislili da pripadaju spiralnoj Andromedinoj galaktici.

Prema riječima Heather Morrison, s odjela za astronomiju na spomenutom sveučilištu, novootkrivena galaktika podijeljenja je na dugačke uske nizove zvijezda koji tvore prave zvjezdane staze oko Andromede.

Heather Morrison završila je analizu podataka o zvijezdama u nebeskom susjedstvu Andromedine galaktike u kolovozu i iznenadila se kad je otkrila novu patuljastu galaktiku kako kruži oko Andromede koja je od Mliječne staze udaljena dva milijuna svjetlosnih godina.

"Riječ je o tzv. prozirnoj galaktici koju smo mogli otkriti tek nakon mjerenja brzine nekih njezinih zvijezda", objasnila je Heather Morrison.

Andromedu VIII teško je bilo otkriti zbog "nespretnog" položaja. Ona se, naime, nalazi ispred blještavih, sjajnih dijelova diska Andromedine galaktike, pojasnili su znanstvenici u priopćenju.

Pročitajte više