Uber dobiva ozbiljnu konkurenciju: Lyft širi uslugu izvan SAD-a

Foto: Getty Images

AMERIČKA prijevoznička tvrtka Lyft jučer je pokrenula svoju uslugu i u Torontu, što je prvi slučaj širenja ovog konkurenta Uberu izvan SAD-a.
 
Lyft se promovira kao društveno pravednija verzija mnogo većeg i popularnijeg Ubera, koji je pod istragom vlada diljem svijeta zbog sumnje na prikrivanje masovnog hakiranja podataka korisnika prošle godine.
 
>>Uber prikrio krađu podataka 57 milijuna korisnika i vozača
 
Hakeri su tada ukrali 57 milijuna imena, e-mail adresa i brojeva mobitela iz baze podataka, uključuje 600.000 vozača, a Uber je pokušao prikriti curenje podataka.
 
“Ovo je monumentalni dan za Lyft. Putnici žele drugu opciju i vozači znaju da je Lyft izgrađen na brizi za svoju vozačku zajednicu i žele to iskustvo”, rekao je generalni menadžer tvrtke za Toronto, Tim Haughton. 
 
Haughton je dodao kako je više od 50.000 ljudi u najvećem kanadskom gradu skinulo Lyft aplikaciju, ali odbio je precizirati koliko vozača se prijavilo, dajući do znanja samo da ih je više od 100. 
 
Uber, s druge strane, u Torontu ima 32.000 vozača koji su prošlog mjeseca obavili barem četiri vožnje. Očito je da Lyft ima vrlo dug put pred sobom ako želi doseći ovog pionira prijevozničkih usluga putem mobilne aplikacije, kao i taksi-službe.
 
Ipak, Lyft je ove godne ostvario impresivan rast poslovanja - kako javlja TechCrunch, udvostručio je broj vožnji, a zadnjih 100 milijuna vožnji odradio je u samo tri mjeseca, dok mu je za prvih 100 milijuna vožnji trebalo četiri godine. Isto tako, trenutno nudi uslugu za čak 95% populacije SAD-a, za razliku od 76% prije godinu dana.
 
S tim u vidu, teško da Lyft misli stati sa širenjem na Torontu. Možda njihova usluga za koju godinu postane dostupna i kod nas. 

Pročitajte više