Ubijen brat vođe pakistanskih talibana



BRAT novog vođe pakistanskih talibana Hakimullaha Mehsuda ubijen je u sukobu s vojskom u plemenskim područjima u kojima talibani imaju vlast, objavili su pakistanski dužnosnici danas.

Kalimullah Mehsud, brat Hakimullaha Mehsuda i nedavno ubijenog vođe Baitullaha Mehsuda ubijen je u nedjelju u Sjevernom Waziristanu, blizu granice s Afganistanom. Mehsud je ubijen u ponedjeljak, a talibani su ga jučer pokopali. Vijest su potvrdili pripadnici pakistanskih obavještajnih službi, ali talibani još nisu reagirali.

Sukob talibana i paravojnih postrojbi

Sukobi su izbili na rubnim dijelovima Sjevernog Waziristana u ponedjeljak, nakon što su talibani ispalili projektil na paravojni kamp u gradu Razmaku, ubivši jednog i ranivši pet vojnika.

Pripadnici paravojnih snaga osvetili su se serijom napada na skrovišta militanata oko Razmaka, te u dijelovima Južnog Waziristana. Osim Mehsuda, ubijeno je još šest talibana.

Opasna obitelj

U obitelji Mehsud ostala su još trojica braće, Hakimullah, koji od postavljanja na čelo talibana nije imao javni nastup, te dva mlađa brata.

Hakimullah Mehsud, za kojeg se vjeruje da ima oko 30 godina, preuzeo je vodstvo najsnažnije talibanske grupe u Pakistanu krajem kolovoza, nakon što su talibani priznali da je početkom kolovoza njegov brat Baitullah ubijen u napadu američke bespilotne letjelice.

Baitullah Mehsud osnovao je grupu Tehreek-e-Taliban Pakistan krajem 2007. godine, a od onda do danas je grupa odgovorna za većinu od 270 napada i bombaških napada u kojima je poginulo preko 2,100 ljudi.

Pročitajte više