Ubijen meksički novinar, treći ove godine, 15. u godinu dana

Screenshot: Al Jazeera English

MEKSIČKI novinar Leobardo Vasquez (48) nasmrt je ustrijeljen u meksičkoj saveznoj državi Veracruz. Ovo je još jedna žrtva u nizu nesmiljenih napada na medije u toj državi.

Vasquez je upucan u ponedjeljak navečer za svojim štandom koji je držao ispred kuće kao večernji posao, budući da mu novinarski posao nije bio dovoljan da spoji kraj s krajem. Ubojstvo se dogodilo u općini Gutierrez Zamora, poznatoj po proizvodnji vanilije.

Službenici nisu iznijeli motiv za Vasquezovo ubojstvo, ali meksički mediji javljaju da je novinar nedavno primio prijetnje zbog izvještavanja o ilegalnoj “invaziji” skvotera na tom području. Osim toga, na svom portalu Enlace Informative Regional i u drugim medijima pisao je o policiji te o organiziranom kriminalu u sjevernom Veracruzu, u regiji u kojoj su bande i narko-karteli posebno aktivni.

"Gotovo sva ubojstva u Veracruzu i dalje su nekažnjena"

U tom je smislu bio iznimka: kako javlja Guardian, organizacije za medijsku slobodu smatraju tu regiju tzv. “zonom šutnje”, gdje se novinari sami cenzuriraju i izvještavaju o kriminalu i korupciji što je nejasnije moguće kako se ne bi doveli u opasnost.

Vasquez je već treći novinar koji je ubijen u Meksiku ove godine. Prošle godine ubijeno je 12 novinara, a u razdoblju od 2010. do 2016. njih najmanje 20. U tome je razdoblju u Veracruzu na vlasti bio guverner Javier Duarte koji je trenutno u zatvoru zbog korupcije.

"Smrt Leobarda Vasqueza jasan je znak da se uvjeti za novinare u ovoj državi nisu popravili otkad je Duarte otišao. Novinari su i dalje izloženi nasilju. Gotovo sva ubojstva u Veracruzu i dalje su nekažnjena, a to samo potiče nasilje", poručio je Jan-Albert Hootsen, meksički predstavnik odbora za zaštitu novinara. 

2017. bila je godina s neslavnim rekordom za Meksiko: najveća stopa ubojstava ikad zabilježena. Taj se trend nastavio i ove godine jer je u prva dva mjeseca zabilježeno 4937 ubojstava, 18% više nego u istom razdoblju prošle godine.

Pročitajte više