Ubijen pobunjenički vođa u Čečeniji

DANAS je, kako navodi priopćenje proruskog Ministarstva unutarnjih poslova Čečenije, u Groznom, glavnom gradu te ratom razorene ruske republike, ubijen Rustam Basajev, jedan od vođa separatističkih gerilaca.

Basajeva su na ulici zaustavi lokalni proruski policajci te zatražili isprave. Umjesto toga je Basajev izvadio pištolj i pobjegao do obližnje kuće. te započeo oružani okršaj u kome su poginuli on i još dva policajca.

Smrt Basajeva, koji se smatra jednim od najbližih suradnika pobunjeničkog vođe Doku Umarova, predstavlja veliki propagandni uspjeh za vladu Vladimira Putina. Pobunjenički pokret je, pak, posljednjih godina značajno oslabljen pogibijama svojih najpoznatijih vođa kao što su Arslan Mashadov i Šamil Basajev.

Rusija je značajno oslabila čečensku pobunu brutalnom vojnom silom i potkupljivanjem čečenskih klanova za što je najbolji primjer nekadašnji pobunjenički vođa Ramzan Kadirov koji kao proruski čelnik upravlja Čečenijom.

Zbog svega toga se sigurnosna situacija u Čečeniji prošle godine nešto poboljšala, te je došlo do manjeg građevinskog buma u toj ratom razorenoj republici, kao i najave o pokretanju turizma. Međutim, od početka ove godine se bilježi blagi porast pobunjeničkih aktivnosti, ali i porast nasilja u drugim dijelovima Sjevernog Kavkaza.

D.A.

Pročitajte više