Ubijeni crnac iz Atlante bio je obiteljski nasilnik, izdržavao je uvjetnu kaznu

Screenshot: YouTUbe/11Alive

RAYSHARD BROOKS, crnac kojeg je ubio policajac u Atlanti, bio je na uvjetnoj zbog niza kriminalnih radnji te bi mu prijetio odlazak u zatvor da su ga policajci optužili za vožnju u alkoholiziranom stanju.

Podsjetimo, službenici policije u Atlanti zaprimili su prijavu da muškarac spava u svom vozilu ispred restorana i blokira promet. Izašli su na teren, probudili Brooksa i podvrgnuli ga testiranju na alkohol. Potom je priznao policajcima da je prethodno pio, a onda je došlo do eskalacije kad su ga policajci pokušali privesti. U trenutku kad mu je jedan od policajaca stavljao lisice, došlo je do naguravanja.

Brooks je policajcima uspio uzeti elektrošoker i pokušao je pobjeći, a potom su ga upucali. Načelnica policije Atlante podnijela je ostavku, policajac koji je pucao u Brooksa, Garrett Rolfe, optužen je za ubojstvo, a njegov kolega Devin Brosnan postavljen je na administrativnu dužnost. 

Ubijeni Brooks imao problema sa zakonom, bio je obiteljski nasilnik

Ubijeni Brooks i ranije je imao problema sa zakonom. Uvjetnu kaznu izdržavao je zbog zločina počinjenih u kolovozu 2014. godine, što je priznao na sudu. Bio je osuđen za obiteljsko nasilje, oduzimanje slobode druge osobe te okrutno i nasilno ponašanje prema djeci, navodi Daily Mail.

Okružni sud u Claytonu presudio mu je zatvorsku kaznu u trajanju od sedam godina, od čega je šest mogao provesti na slobodi u obliku uvjetne kazne, dok mu je bila određena jednogodišnja obavezna zatvorska kazna.

Ona je kasnije revidirana te je Brooks odležao 12 mjeseci u zatvoru zbog kršenja uvjetne. Od tada do nedavno nije imao problema sa zakonom, a onda je u prosincu prošle godine otišao u drugu saveznu državu, Ohio, a da o tome nije obavijestio službenika kojem se inače morao javljati tijekom uvjetne kazne.

Tada je izdan nalog za njegovim uhićenjem, što je uobičajen postupak pri kršenju tog pravila, ali je cijeli slučaj odbačen, a nalog povučen i Brooks se u Georgiu vratio 6. siječnja.

Brooks o svemu progovorio prije nekoliko mjeseci u jednom intervjuu

O svemu ovome Brooks je javno progovorio u veljači ove godine, svega nekoliko mjeseci prije nego će izgubiti život. Kompanija Reconnect tražila je sugovornika koji bi opisao svoja iskustva s pravosudnim sustavom u Americi. Brooks se javio i u 40-minutnom intervjuu govorio o svojim iskustvima. Između ostalog, priznao je kazneno djelo oduzimanje slobode druge osobe, kao i pokušaj financijske prevare putem kartičnog poslovanja. 

U intervjuu, kojeg je objavio CNN, Brooks je govorio i o iskupljenju te potrazi za boljim, novim životom nakon što je prethodno imao problema sa zakonom.

Podsjetio se i dana koje je proveo iza rešetaka. 

"Samo želim da dijelovi sustava mogu vidjeti nas pojedince. I mi imamo živote, to su bile samo pogreške koje smo učinili ranije. No to nas ne čini životinjama, ali nas bez obzira na sve zatvore kao životinje", kazao je te dodao da mu je prijetio zatvor od 10 godina.

Supruga tvrdi da je bio odani partner i posvećeni roditelj

Prema riječima njegove supruge Tomike Miller za CNN, Brooks je bio odani partner koji je bio iznimno posvećen njihovim trima kćerima i svome posinku.

Njegova osmogodišnja kći trebala je dan prije njegove smrti imati rođendansku zabavu.

"Imali su pripremljenu rođendansku proslavu za nju ... s kolačima i svime, a mi smo ondje sjedili i razgovarali s majkom o ubojstvu njenog oca", rekao je obiteljski odvjetnik Justin Miller.

Pročitajte više