RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

Ubio socijalnu radnicu u Đakovu, satima bježao policiji. Uhićen je

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL, Index

U ĐAKOVAČKOM Centru za socijalnu skrb ubijena je dugogodišnja socijalna radnica, a pravnik te ustanove je ranjen.

U osječkoj bolnici liječnici se bore za život njenog kolege. Ministrica je potvrdila napad i stigla je u Đakovo.

Napadač je pobjegao na biciklu. Od prije je poznat kao problematična osoba. Kako javlja HRT, ima brata koji je također problematičan. Ubojica ima dvoje djece, a kuću u kojoj žive djeca s majkom čuva policija.

RAZVOJ DOGAĐAJA:

20:35 Ubojica je uhićen

20:15 Policija je locirala ubojicu iz Đakova u mjestu Drenje. Opkolili su napuštenu staju u kojoj se nalazi, javlja reporter Indexa s terena.

19:54 Oglasio se i brat ubojice.

"Naravno da sam u šoku. I otac nam je u šoku. Ima 96 godina. Napravio je sramotu, žalosno je to i od Boga i od naroda. Poslao bih mu poruku da se preda. Da odbaci što ima uz sebe, da se preda, da izađe na cestu, bilo gdje, otiđi na policiju, bilo gdje. Reci: Ja sam to napravio'', kazao je za Dnevnik.hr.

''Bio je prošli tjedan na policiji. Prijetio je da će u općinu donijeti bombu, da će ih raznijeti. Oni nisu ništa poduzeli'', rekla je Manda iz Đakova, susjeda ubojice u bijegu.

19:36 U Osijeku je operiran muškarac koji je ranjen u napadu.

19:35 Potraga se usmjerava prema Đakovačkoj Satnici. Policija u potrazi koristi i dron.

19:18 Objavljena je fotografija ubojice. Radi se o 59-godišnjem Andriji D. 

18:40 Ubojica je navodno pobjegao prema jezeru Bajer nedaleko od kojeg se nalaze polja kukuruza. Policija je u blizini njegove kuće pronašla bicikl na kojem je pobjegao.

18:35 Kako javlja naš reporter s terena, policije sada na terenu ima vrlo malo i interventna se vozi u polupraznom kombiju po Đakovu. Čini se da nisu ušli u trag ubojici.

18:05 Policija je opkolila kuću ubojice.

18:00 Premijer Andrej Plenković izrazio je sućut obitelji ubijene socijalne radnice.

"Ovo je velika tragedija. Ministrica Murganić, ministar Božinović i policija poduzimaju sve da se utvrde okolnosti ovog događaja", rekao je Plenković.

17:40 Kolinda je osudila napad.

17:25 Očevid je završen, a tijelo ubijene socijalne radnice je prevezeno na patologiju.

Na izlazu iz Đakova je interventna policija.

16:55 Naš reporter na terenu javlja da je ministrica Murganić napustila mjesto događaja.

Također, javlja kako istražitelji pile živicu ispred Centra u kojem se dogodilo ubojstvo jer sumnjaju da je ubojica tamo možda nešto odbacio, moguće i oružje.

16:20 Cijeli grad je pod opsadom, već četiri sata traje potraga za ubojicom socijalne radnice.

Kako javlja naš reporter s terena, Đakovo izgleda kao grad duhova. Svi su se zatvorili u svoje domove i boje se izaći na ulicu. U tijeku je operacija muškarca koji je tijekom pucnjave ranjen. Izvješena je crna zastava.

16:03 Građani Đakova su u šoku, sve javne ustanove u gradu su zatvorene. 

"Ovo je strašno. Strahota, ne znam zašto zaštitari ne pretraže osobe koje ulaze u Centar", kazao je jedan stanovnik Đakova.

15:45 Priopćenjem se oglasila Hrvatska komora socijalnih radnika.

"Hrvatska komora socijalnih radnika upućuje iskrene izraze sućuti obitelji ubijene kolegice socijalne radnice. U mislima smo i s ranjenim djelatnikom Centra za socijalnu skrb koji se bori za život. U ime svih naših članova, socijalnih radnika diljem Hrvatske, izražavamo potporu i sućut svim našim kolegama i djelatnicima Centra za socijalnu skrb Đakovo.

Zbog strašne tragedije koja se dogodila u Centru za socijalnu skrb Đakovo, molimo nadležne institucije da proglase dan žalosti/sućuti", stoji u priopćenju.

15:35 Na mjesto tragedije stigla je ministrica Nada Murganić.

"Prestrašno da radeći ovako jedan humani posao umiru kolege na radnom mjestu. Ja se pitam nakon ovog tko će htjeti uopće studirati ovako jedan humani poziv. Nama je cilj da pomognemo našim građanima, a ne da nam dođu u bezizlaznu situaciju", kazala je ministrica.

"Moram reći da ću nastojati da ugradimo dodatne zaštitne mehanizme, ali hoćemo li uspjeti spriječiti tragedije...", dodala je.

15:20 Centar ima zaštitara koji nije naoružan. Njegov šef kaže da je zaštitar bio na svom radnom mjestu. Otkrio je neke nove detalje. Opširnije

14:55 Svjedok kaže kako je ubojica od ranije poznat po svom problematičnom ponašanju. Kaže i da je imao problema s alkoholom. Opširnije

14:45 Počinitelj je od prije poznat kao problematična osoba. Kako javlja HRT, ubojica ima brata koji je također problematičan. Ubojica ima dvoje djece, a kuću u kojoj žive djeca s majkom čuva policija.

14:35 Gradonačelnik Marin Mandarić kazao je kako su gradski djelatnici pušteni kući. Naime, napadač, koji je socijalni slučaj, znao je obilaziti razne institucije te se boje da isto ne bi napravio i sada, rekao je gradonačelnik. Snimku govora objavio je lokalni radio Tranzistor.

14:30 Kako doznajemo, napadač je već ranije prijetio radnicima Centra. Inače, u Đakovu je sve puno policije, a ljudi su zaključani u kućama.

14:00 Policija je demantirala da je ubijena još jedna žena, a što se također počelo pričati. Iz policije su nam još jednom potvrdili kako je jedna žena ubijena, a muškarac je teško ranjen. Napadač je još uvijek u bijegu i nije još lociran.

13:40 Kako saznajemo od policije, ranjeni muškarac je živ. Naime, pojavili su se napisi kako je muškarac umro no to, kako nam kažu u policiji, nije točno.

13:35 Neslužbeno se doznaje da je u djelatnike Centra iz vatrenog oružja pucao muškarac koji je stranka Centra, a koji je navodno duševno bolestan.

13:20 O događaju se oglasila policija.

"Policijska uprava osječko-baranjska zaprimila je oko 12,10 sati dojavu da je u Centru za socijalnu skrb Đakovo došlo do pucnjave te da se jedan muškarac biciklom udaljio s mjesta događaja.

Prema do sada dostupnim informacijama jedna djelatnica Centra je smrtno stradala dok je jedan djelatnik Centra ozlijeđen te je prevezen u Klinički bolnički centar u Osijek gdje mu se pruža pomoć.
 
Policijski službenici poduzimaju intenzivne mjere traganja za osobom čiji je identitet poznat", objavila je policija.

Pročitajte više