Ubojica Georgea Floyda pušten na slobodu

Foto: EPA

DEREK CHAUVIN, bivši policajac iz Minneapolisa i prvooptuženi za ubojstvo Georgea Floyda, pušten je iz zatvora u srijedu nakon što je platio jamčevinu u iznosu od milijun dolara.

Chauvin (44) je dosad bio u zatvoru u Minnesoti te se također pojavljivao na sudu na daljinu, osim na posljednjem ročištu tijekom kojeg su optuženi on i ostala trojica policajaca, J. Alexander Kueng, Thomas Lane i Tou Thao, kada se pojavio osobno. 

Podsjetimo, on je optužen za ubojstvo s predumišljajem, ali i za ubojstvo iz nehaja. Prijeti mu i do 12 godina zatvora. Također, tužitelji su podigli optužnicu protiv njega i njegove žene za nekoliko utaja poreza te navodno laganje o imovini.

Preostala trojica policajaca upletena u Floydovu smrt optužena su za pomaganje u ubojstvu drugog i trećeg stupnja. 

Suđenje će čekati sa slobode, ali uz uvjete

Chauvin je platio milijun dolara jamčevine, a suđenje će čekati sa slobode, ali uz uvjetnu kaznu. 

Uvjeti podrazumijevaju da se ubuduće pojavljuje na ročištima, da ne krši zakon, da se ne zapošljava ni u jednoj zaštitarskoj firmi ili kao policijski službenik, da preda oružje i municiju za bilo koje oružje za koje ima dozvolu, da ne napušta Minnesotu te da nema nikakav kontakt s obitelji Georgea Floyda. Također, pod uvjetima se podrazumijeva i odricanje od izručenja ako se dogodi da napusti saveznu državu Minnesotu te da ga neka druga država mora izručiti zbog kaznenog postupka.

Ovime su sva četiri policajca koja su sudjelovala u privođenju Georgea Floyda, što je dovelo do njegove smrti, puštena na slobodu. 

 

 

Pročitajte više