NOVI DETALJI Ubojica s Floride bio je član neonacističke paravojske

Foto: Broward County Sheriff's Office/Republic of Florida

NIKOLAS Cruz, 19-godišnji ubojica s Floride koji je u srednjoj školi u Parklandu ubio 17 ljudi, bio je član lokalne paravojske bijelih neonacista pod imenom Republika Florida.


Vođa te grupe Jordan Jereb potvrdio je da je Cruz bio njihov član, javlja Associated Press. Također, Cruz je sudjelovao u paravojnim vježbama koje je Republika Florida organizirala u Tallahasseeju.

Republika Florida na svojoj stranici navodi kako im je kratkoročni cilj okupiranje urbanih sredina i regrutacija mladih bijelaca.


"Bijela država"

Jereb je pojasnio kako je cilj njegove grupe učiniti Floridu etnički bijelom državom. Kaže kako grupa održava "spontane nasumične demonstracije" te kako se njeni članovi trude izbjeći pripadnost modernom svijetu.

Jereb dodaje kako nije osobno poznavao Cruza te kako je ubojica djelovao sam. Vođa nacionalista tvrdi kako je samo Cruz odgovoran za ono što je učinio.

Jereb smatra kako je Cruz imao "problema s djevojkom" te kako datum napada nije slučajno odabran. Nikolas Cruz pobio je srednjoškolce na Valentinovo.

Pokolj u školi

Podsjetimo, 19-godišnji Nikolas Cruz je u srijedu ušao u srednju školu Marjory Stoneman Douglas nedugo prije kraja predavanja i otvorio vatru na učenike i učitelje, otkrio je lokalni šerif Scott Israel.

Cruz je pritvoren na temelju optužbi za 17 ubojstava s predumišljajem, stoji na stranici šerifovog ureda.


Cruz je bio naoružan puškom tipa AR-15 te je imao nekoliko spremnika sa streljivom kad se predao snagama sigurnosti u susjednom stambenom području, otkrila je policija. Volio je oružje, a iz škole je izbačen zbog nespecificiranih disciplinskih razloga, tvrde policija i bivši kolege.

Pokušao se uklopiti među učenike koji su bježali iz škole

Napadač je ušao u školu s gas maskom, puškom, streljivom i dimnim bombama, te je zatim aktivirao požarni alarm, zbog čega su učenici i zaposlenici iz učionica došli u hodnike, otkrila su dva američka senatora koji su upoznati s događajem.

Cruz se zatim pokušao uklopiti među učenike koji su bježali iz škole, no primijećen je i uhićen, priopćio je šerif.

Prema podacima skupine za kontrolu naoružanja Everytown for Gun Safety, ovo je osamnaesta pucnjava u američkim školama ove godine, te najsmrtonosniji napad na američku srednju školu. Dosad najgori napad takve vrste bio je onaj iz 1999. u Columbineu u Coloradu kad su dva tinejdžera ubila 12 studenata i učitelja, a potom i sebe.

Pucnjava u srijedu bila je i drugi najsmrtonosniji napad na američke škole općenito, odmah iza masakra iz 2012. kad je napadač u osnovnoj školi Sandy Hook u Connecticutu ubio 20 prvašića, šest učitelja, svoju majku i sebe.

Drugi najsmrtonosniji napad na američke škole


Američke su obrazovne institucije od tog incidenta uvele elektronički kontrolirana vrata i sigurnosno osoblje.

Svaka škola na tom području ima svog predstavnika snaga sigurnosti, šerifov ured pruža obuku za pucanje, a škole imaju jedan ulaz, istaknula je Donna Korn, članica odbora škole na Floridi za lokalne novine Treasure Coast.

''Ljudi su bili pripremljeni. Pripremili smo kampuse, no nekad pojedinci i dalje pronađu način da se ovakve grozne stvari događaju'', rekla je.

Ovo krvoproliće na Valentinovo u rasno miješanoj zajednici oko 72 kilometara sjeverno od Miamija posljednje je u nizu nasilnih pucnjava u obrazovnim institucijama koje su u Sjedinjenim Državama zadnjih nekoliko godina postale uobičajene.

 

Pročitajte više