Ubojica Malcoma X-a oslobođen nakon 45 godina zatvora



JEDINI muškarac koji je priznao da je 1965. godine upucao i ubio američkog borca za prava crnaca Malcoma X-a danas je oslobođen iz zatvora nakon 45 godina, javili su iz države New York.

Thomas Hagan, zadnji koji je još bio u zatvoru zbog tog ubojstva, oslobođen je iz zatvora u njujorškom Manhattanu gdje je provodio dva dana u tjednu na programu postupnog oslobađanja uz rad, rekla ja glasnogovornica državnog odjela za zatvorski sustav.

Kako je sam priznao, sada 69-godišnji Hagan je bio jedan od trojice koji su Malcoma upucali 21. veljače 1965. godine, kad je kontroverzni borac za ljudska prava započeo svoj govor u Harlemu. Hagan je također tvrdio da druga dvojica nisu bili uključeni u planiranje, a njih dvojica tvrdili su da su nevini i u 80-im godinama prošlog stoljeća su uvjetno pušteni iz zatvora.

Muškarci su ubili Malcoma zbog njegovog raskidanja veze s vodstvom Nacije islama, militantne crnačke vjerske organizacije u kojoj je prije bio glavni glasnogovornik. Hagan je u Naciji islama imao ime Talmadge X Hayer.

Hagan je više puta iskazao žaljenje zbog ubojstva, koje je 2008. opisao kao djelo mladića koji je "djelovao na temelju bijesa i vjernosti" religijskim vođama.

Pročitajte više