Ubojica svjedočio protiv šefa splitske bande: "Nudio mi je 50.000 eura za ubojstva"

Foto: MUP

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Splitu nastavljeno je suđenje sedmeročlanoj zločinačkoj organizaciji na čelu s Deanom Majstorovićem (36) zvanim Điđi. Danas je svjedočio Željko Melvan, koji je pravomoćno osuđen na 19 godina zatvora zbog ubojstva Vedrana Marendića, poznatog pod nadimkom Sarun. Svjedok je na sud u Splitu dovezen iz zatvora u Glini. 

Melvan je ubio Marendića s tri uboda nožem krajem lipnja 2019. godine u parkiću u središtu Splita, pri čemu mu je motiv za zločin bio dug od tri tisuće kuna. Melvan je tijekom današnjeg svjedočenja ostao pri iskazu kojeg je dao tijekom istrage. Potvrdio je ukratko da ga je Majstorović angažirao za ubojstva konkurenata, ali i žrtava, po tarifi od 50 do 70 tisuća eura. 

"Bojim se za suprugu"

Svjedok je rekao da su sve dogovarali u Njemačkoj, gdje je Melvan bio u bijegu nakon likvidacije Marendića. Ipak, do realizacije planiranih likvidacija nikad nije došlo, pa tako Majstorović nije ništa platio Melvanu. Melvan je istaknuo da nije siguran da bi dobio novce, čak i da je izvršio planirane likvidacije. 

Optuženici su prigovorili iskazu svjedoka. Majstorović je upitao Melvana koga se boji pa tako govori, a svjedok mu je odgovorio da se boji za suprugu kojoj se prijeti, a zahvaljujući njegovom iskazu "institucije će je zaštititi", piše Dalmacija danas

Presuda iz prvog postupka je ukinuta

Prijašnja ročišta nisu bila toliko uspješna za USKOK jer je svjedok Dario P. potpuno promijenio svjedočenje. Dario P. je tijekom istrage teretio skupinu da su zapalili lokal u vlasništvu njegove supruge te ga reketarili, a pred sudom je sve povukao. Tvrdi da je lagao tijekom istrage jer je bio ljut.

Ovo je inače drugo suđenje sedmeročlanoj zločinačkoj organizaciji. Prvi postupak je okončan osuđujućom presudom na ukupno 39 godina zatvora (Majstorović je dobio 11 godina, Bosiljko Šakić zvani Bosi osuđen na pet godina, Jerko Malvasija zvani Jere dobio je šest godina, Dino Stojanović sedam godina i šest mjeseci, Luka Buzdovačić zvani Sken šest godina, a po dvije godine zatvora dobili su Ivan Šunjić i Hrvoje Miljak zvani Castro), ali presuda je naknadno ukinuta.

Pročitajte više