Ubojici djece određen istražni zatvor, istraga proglašena tajnom

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

HARALDU Kopitzu, muškarcu koji je u noći s petka na subotu u zagrebačkim Mlinovima ubio svoje troje djece, određen je istražni zatvor.

Istražni zatvor mu je određen zbog opasnosti od ponavljanja djela, kako ne bi utjecao na svjedoke i zbog osobito teških okolnosti djela za koja ga sumnjiče.

Istraga proglašena tajnom, odvjetnik će se žaliti

Istraga je proglašena tajnom zbog toga što su oštećenici djeca. Kopitzov odvjetnik po službenoj dužnosti najavio je žalbu na određenje istražnog zatvora.

Tužiteljstvo je nakon Kopitzova ispitivanja i pokretanja istrage u utorak izvijestilo da ga tereti za tri kaznena djela teškog ubojstva jer je "s unaprijed stvorenom namjerom lišio života svoje troje djece".

"Kopitz je relativno stabilnog psihičkog stanja"

Kopitzov odvjetnik po službenoj dužnosti Marko Ivica kazao je nakon ispitivanja u policiji, koja je protiv Kopitza tužiteljstvu podnijela kaznenu prijavu, da je njegov branjenik relativno stabilnog psihičkog stanja.

''Moj branjenik, kojeg branim po službenoj dužnosti, kratko je iznio svoju obranu, odnosno branio se šutnjom. Pročitana mu je poruka o pravima, a on je relativno stabilnog psihičkog stanja'', kazao je ranije odvjetnik.

Ubojica djece će se medicinski vještačiti

Ivica je dodao da se očekuje medicinsko vještačenje kojim će se utvrditi Kopitzovo psihofizičko stanje u trenutku počinjenja kaznenog djela.

Ubojica je službeno uhićen u ponedjeljak navečer nakon što je otpušten iz psihijatrijske bolnice Vrapče, gdje je ranije istog dana doveden iz bolnice Sestara milosrdnica u kojoj je hospitaliziran jer je u noći brutalnog zločina pokušao samoubojstvo uzevši veću količinu psihofarmaka, ali nedovoljnu da bude smrtonosna.

U vrijeme zločina majka ubijene djece nije bila u Zagrebu, a djeca su vikend provodila s ocem.

Oglasio se DORH

U međuvremenu se oglasio DORH.

"Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu provelo je dokaznu radnju ispitivanja u svojstvu okrivljenika austrijskog državljanina (1965.), nakon čega je doneseno rješenje o provođenju istrage protiv okrivljenika zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio tri kaznena djela teškog ubojstva iz članka 111. točka 1. i 2. Kaznenog zakona. (28. 9. 2021.)

Rješenjem o provođenju istrage postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 56-godišnjak od 24. rujna 2021. do 25. rujna 2021. u Zagrebu, u stanu u kojem je boravio sa svojom maloljetnom djecom u Mlinovima, s unaprijed stvorenom namjerom, lišio života svoje troje djece.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu će tijekom sutrašnjeg dana, 29. rujna 2021., podnijeti sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanjem istražnog zatvora protiv okrivljenika", objavio je DORH jučer.

 

Pročitajte više