Ubojstvo bebe razotkrilo je mračno poglavlje povijesti u Irskoj, koje još nije gotovo

Foto: Google maps/rte.ie (Na fotografiji groblje u Cahersiveenu i Joanne Hayes)

UBOJSTVO novorođenčeta imena John pronađenog na jednoj irskoj plaži 1984. godine potreslo je zemlju te razotkrilo način na koji se postupalo sa ženama – iako je ubojica vjerojatno bila djetetova majka, nož u ruke stavilo joj je patrijarhalno društvo utemeljeno na strahu i sramu, piše Kara Fox za CNN.

"Na kraju sela Cahersiveen u Irskoj, između visokih brda i krševite obale, nalazi se groblje. Catherine Cournane prolazi pokraj groba svoje majke, rođaka i dvojice braće. Često ih posjećuje, no danas je došla zbog nekog drugog – novorođenčeta Johna.

Prošla su dva dana otkad ga je zadnji put posjetila. Na grobu je ugledala svježe krizanteme i zapitala se tko ih je tamo ostavio. Ostala djeca pokopana na tom groblju imaju obitelji koje se brinu za njih, no John nema nikoga.

Iz tog je razloga Catherine preuzela na sebe zadatak da se brine za njegov grob. Željela je da, nakon svega ružnog što mu se dogodilo, počiva u miru. Kada je John umro prije 34 godine, ona je bila u srednjoj školi. Na sahrani je pomogla unijeti njegov lijes u grob."

Beba izbodena nožem i zadavljena u mirnom irskom selu

"Catherine nije znala tko su Johnovi roditelji. Zapravo, nitko to nije znao. I nitko ne zna ni danas. Novorođenče staro tek tri dana pronađeno je na plaži u predgrađu – netko ga je zadavio i izbo nožem 28 puta. Taj strašan događaj potresao je Catherine, njezinu zajednicu i njezinu zemlju – natjerao je Irsku da se suoči s bolnom istinom o načinu na koji postupa sa ženama.

U proljeće 1984. godine u Catherineinom selu svi su se poznavali. Policija je zaustavljala ljude zbog toga što ne bi imali svjetla na biciklima, no rijetko zbog ičega više. A onda je netko na plaži pronašao tijelo novorođenčeta. Policija je pozvala njezinog oca, pogrebnika, na mjesto zločina. On je dječaka nazvao John pa položio u maleni lijes. Catherine je znala da policija traži ubojicu i da sumnja u djetetovu majku.

Jednoga je dana po povratku kući Catherine pronašla dva policajca u dnevnom boravku. Pitali su je ima li dečka te poznaje li ikoga tko ima dečka. Također su je pitali je li čula ikakve tračeve o nečijoj trudnoći. Catherine nije ništa znala."

U konzervativnom irskom društvu žene su neprestano živjele u strahu

"Ipak, policija joj je unijela strah u kuću – strah je bio itekako česta pojava u katoličkoj Irskoj osamdesetih godina. Crkva je sastavljala školske planove i programe, edukacija o spolnim odnosima praktički nije postojala, za kupnju kondoma bio je potreban recept, a kontracepcijskim pilulama imale su pristup samo udane žene (ako bi uspjele pronaći doktora koji bi im napisao recept).

Razvod je bio protuzakonit sve do 1996. godine. Također se vjerovalo da je ženi mjesto u kući, a trudnoća izvan braka smatrala se nezamislivom – 1982. nastavnica je opuštena nakon što je ostala trudna s oženjenim čovjekom, a 1984. Vrhovni je sud proglasio da djeca rođena izvan braka nemaju pravo na nasljedstvo.

U rujnu 1983. godine pokrenut je referendum kako bi se ustavom zabranio pobačaj (koji je već bio protuzakonit). Referendum je bio uspješan te su nerođena djeca dobila jednako pravo na život kao i majka. Žene su živjele u ogromnom strahu. Nedugo nakon referenduma, petnaestogodišnja Ann Lovett je zatrudnjela pa umrla u špilji, gdje je otišla u tajnosti roditi."

Žrtveno janje po imenu Joanne Hayes

"Što se tiče novorođenčeta Johna, policija je uskoro počela sumnjati na Joanne Hayes koja je rodila dječaka dan prije nego što je Johnovo tijelo pronađeno. Imala je i kćer, a otac njezine djece bio je oženjeni čovjek Jeremiah Locke. Joanne je skrivala trudnoću od obitelji i kolega. Poput njezine veze, trudnoća je bila javna tajna. Veza s muškarcem uskoro je završila, a dijete je rođeno mrtvo ili je umrlo odmah nakon poroda. Joanne je zatražila liječničku pomoć u bolnici.

Policija je uskoro razvila teoriju da je Joanne povezana sa slučajem novorođenčeta Johna. Irska policija bila je jako zastrašujuća, a unatoč tome što ih je molila da je odvedu na grob njezinog djeteta kako bi dokazala svoju nevinost, oni su to odbili i zaprijetili da će joj kćer poslati u sirotište. Na kraju im je rekla ono što su htjeli čuli - da je ubila Johna i bacila njegovo tijelo u more.

Ipak, analiza krvi dokazala je da Joanne nije Johnova majka. Iako su Joanne i njezina obitelj optužili policiju za psihičko i fizičko zlostavljanje, ništa nije poduzeto. S druge strane, Joanne je počela dobivati podršku žena iz cijele Irske – slale su joj ruže i pisale pisma s pojedinostima o njihovim tužnim pričama. Podrška joj je pružala utjehu, no pravda nije zadovoljena te je policija oslobođena optužbi."

Iako se Irska promijenila nabolje, čini se da se povijest ponavlja

"Ubojica novorođenčeta Johna nikada nije pronađen. Catherine se mnogo puta pitala bi li John uopće bio rođen da je kontracepcija bila dostupna u Irskoj i bi li još bio živ da je društvo dopuštalo otvorenije razgovore o seksu.

Irska se od tada znatno promijenila – Crkva je izgubila poveći dio svoje moralne moći, pobačaji su dopušteni u nekim slučajevima, a 34 godine nakon što je Joanne nepravedno optužena, policija joj se napokon ispričala.

Ipak, povijest se ponavlja – Irska ponovno pokreće referendum o pobačaju, koji će se održati 25. svibnja.

Catherine se nada da su žene danas svjesnije svojih prava. Irska se ispričala Joanne Hayes, no Catherine vjeruje da John još nije uspio naći svoj mir. Gotovo je sigurna da njegova majka još živi u blizini te se nada da će ta žena jednoga dana moći sve priznati bez srama ili straha. Možda će tada John napokon pronaći mir", zaključuje Catherine u svom razgovoru s Karom Fox za CNN.

 

Pročitajte više