Ubojstvo Hamasova čelnika - izraelsko upozorenje Siriji

UBOJSTVO Hamasova dužnosnika u Damasku nije samo akcija protiv terorističke organizacije, već i upozorenje Siriji zbog njezine sve jače podrške takvim organizacijama, pišu u ponedjeljak izraelski mediji.

Iako ubojstvo Izadina al-Šeika Halila u nedjelju u Damasku ima sve odlike akcije Mossadova šefa Meira Dagana, izraelska obavještajna služba nije javno priznala taj atentat.

Izrael vjerojatno neće službeno priznati povezanost s tim slučajem, a i ne mora, piše u internetskom izdanju izraelskog lista Haaretza: za takve incidente uvijek se okrivljuje Izrael, što je i Sirija učinila u nedjelju kad je objavila da je Hamasov dužnosnik ubijen.

To se ubojstvo dogodilo upravo kad su Egipćani održavali pregovore s raznim palestinskim organizacijama, među ostalima i s predstavnicima Palestinske samouprave, o prekidu vatre uoči izraelskoga povlačenja iz pojasa Gaze i sa sjevernoga dijela Zapadne obale. Haaretz piše kako je teško očekivati da će Hamas sad biti bliže prekidu vatre: njegovi predstavnici ionako čine sve da produže nasilje kako bi se stekao dojam da se Izrael povlači pod pritiskom.

U izraelskom napadu na visokoga dužnosnika Hamasa nema ništa novo. Izrael je ubio Hamasova čelnika Ahmeda Yassina u pojasu Gaze, poslije i njegova zamjenika Rantisija, a još prije je eliminirao i čelnika Hamasova vojnoga krila u Gazi.

I Sirijce je Izrael već napadao, kad je na taj način izražavao gnjev zbog terorističkih napada, osobito zbog napada organizacije Hezbollah na izraelskoj granici s Libanonom. No te su akcije uglavnom izvođene na periferiji, kako bi se smanjilo poniženje službenoga Damaska, ocjenjuje Haaretz.

Ovo je prvi put da je izvedena uspješna akcija u srcu neke arapske zemlje s kojom je Izrael u sukobu, još od pedesetih godina 20. stoljeća kada je Izrael u Egiptu vodio cijeli špijunski lanac.

Izrael jest 1988. ubio Abua Jihada, zamjenika Jasera Arafata na čelu Palestinske oslobodilačke organizacije i zapovjednika operacija na Zapadnoj obali, ali to je bilo u Tunisu, koji je daleko od Izraela, ograničenih je vojnih kapaciteta i nije u aktivnom sukobu sa židovskom državom.

Kad je 1997. u Ammanu ubijen Hamasov čelnik Halid Mashal, Izrael je već bio potpisao mirovni sporazum s Jordanom.

Izraelci su izveli i mnoštvo operacija u Libanonu, čak i sličnih nedjeljnoj eksploziji automobila bombe u kakvoj je poginuo Hamasov dužnosnik. No Libanon se općenito smatra izraelskim "dvorištem" u kojem ima razrađenu infrastrukturu doušnika i suradnika što ju je razvio dok je pod okupacijom držao južni dio te zemlje.

Haaretzov analitičar drži kako je odluka da Izrael izvodi napade u Siriji očito nova faza izraelskoga rata protiv terorizma. Ona je signal Damasku da više ne uživa imunitet te da mora protjerati sve čelnike terorističkih skupina, a posebno Hamasove.

Iako nije potvrdio izraelsku umiješanost u nedjeljno ubojstvo, zamjenik ministra obrane Zeev Boim rekao je u ponedjeljak za izraelski vojni radio da Sirija nije imuna na operacije protiv palestinskih gerilaca.

Prema njegovim riječima, nije važno tko je ubio Izedina al-Šeika Halila, već da je "Sirija odgovorna za usmjeravanje terorizma na nas i stoga nije imuna na naše operacije".

"To načelo mora biti jasno: tko god udari na Izrael, svaki partner u terorizmu koji sije ubojstvo i smrt Izraelaca ovdje, platit će krvlju i svejedno je djeluje li taj u Izraelu ili u inozemstvu", upozorio je Boim.

Hamas se dosad suzdržavao od napada na Židove ili izraelske mete u inozemstvu, ali analitičar Haaretza strahuje kako bi nova izraelska politika mogla izazvati i promjenu te politike Hamasa.

Pročitajte više