Ubojstvo na Hvaru: Fatalna ujna na slobodi, a nećak ipak mora u zatvor, više nije maloljetan

Foto: Index

M. F., koji je prije četiri mjeseca u Splitu nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora zbog ubojstva ujaka Domagoja Novoselnika u Vrisniku na Hvaru, ipak će morati u pritvoru čekati odluku o žalbama na presudu. Odlučio je tako Vrhovni sud uvaživši prijedlog Županijskog državnog odvjetništva u Splitu.

M. F. nakon presude od osam godina zatvora nije odveden u zatvor unatoč tome što je pritvor obavezan za sve kazne strože od pet godina zatvora. Županijski sud u Splitu je, naime, bio stajališta da je okrivljeni u pritvoru već izdržao maksimalno previđeno vrijeme. No, bilo je to prema Zakonu o sudovima za mladež.

Kako je okrivljeni navršio 23 godine, Vrhovni sud smatra da više nema mjesta primjeni odredbi Zakona o sudovima za mladež i ograničenjima po pitanju pritvora za maloljetnike. 

Nije se pojavio na objavi presude

M. F. je drugi put osuđen nepravomoćno za ubojstvo ujaka. Na prvom suđenju dobio je maksimalnu kaznu od 10 godina zatvora, a tada je na čak 22 godine zatvora osuđena Slađana Novoselnik, supruga Domagoja Novoselnika. Njezin krimen bilo je poticanje na ubojstvo. Vrhovni sud slučaj je vratio na ponovno suđenje. Slađana Novoselnik je oslobođena, M. F. se na objavi presude nije ni pojavio.

Ubojstvo se dogodilo u večernjim satima 30. lipnja 2011. godine. M. F. je ujaku zabio nož u prsa. Policiji su oboje pokušali predstaviti smrt kao samoubojstvo, no iskusne istražitelje nisu prevarili. Ubrzo se otkrilo da su nećak i ujna bili vrlo bliski pa se nagađalo da ga je nagovorila na ubojstvo kako bi se riješila supruga. To na sudu ipak nije prošlo.

Pročitajte više