Ubojstvo snimatelja u Bagdadu zbog pogrešne identifikacije

AMERIČKO ministarstvo obrane u nedjelju je objavilo da je smrt snimatelja agencije Reuters, kojeg su američki vojnici ubili dok je radio izvan zatvora u zapadnom dijelu Bagdada, uzrokovana pogreškom u identifikaciji.

"Prema svim dokazima ova koalicija nema za cilj napadati novinare... ako su pucali na njega to je zato što su nešto pogrešno identificrali", rekao je glasnogovornik ministarstva obrane pukovnik Ken McCellan,

Dodao je da je status novinara bio poznat tek poslije incidenta.

"Palestinski snimatelj britanske agencije Reuters-TV Mazen Dana (41) ubijen je dok je snimao izvan zatvora Abu Gharin", kazao je novinar Reutersa za agenciju France Presse.

"Istraga o incidentu je pokrenuta", dodao je pukovnik McCellan.

Mazen Dana, otac četvoro djece, radio je za agenciju Reuters deset godina, a najviše u Hebronu u južnom dijelu Zapadne obale otkuda je bio porijeklom.

Novinarska udruga osudila ubojstvo kamermana

Međunarodni novinarski institut (IPI), udruga medijskih kuća, vodećih novinara i izdavača iz 115 zemalja, najoštrije je osudila ubojstvo novinara u Iraku.

Američka vojska objavila je da su njezini vojnici u nedjelju ubili Reutersova snimatelja Mazena Dana, misleći da je njegova kamera ručni bacač raketa.

IPI je duboko zabrinut ubojstvom novinara, jer je ono pokazatelj politike prema kojoj vojnici najprije pucaju, a tek zatim postavljaju pitanja, stoji u priopćenju udruge.


Institut od američke vojske traži hitnu istragu o tome slučaju i poziva je da preispita pravila ponašanja vojnika, kao i komunikacijske postupke, kako se slični incidenti više ne bi ponovili.




Pročitajte više