Ubojstvo Srbina u Vojvodini izazvalo val nasilja nad Romima

NAKON što je u gradu Jabuka u Vojvodini jedan pripadnik romske zajednice ubio maloljetnog Srbina, osam je romskih obitelji postalo meta etničkoga nasilja. Nakon što je prošloga četvrtka u mjestu Jabuka u blizini Pančeva ubijen 17-godišnjak, 8.500 stanovnika toga mjesta okomilo se na pripadnike romske zajednice. Romi su već više dana pod stalnim nadzorom policije i posebnih jedinica. Više stotina stanovnika Jabuke u posljednjih nekoliko dana konstantno prijeti romskim stanovnicima Jabuke i kamenuje im kuće. Zbog poticanja na etničko nasilje policija je uhitila i petero ljudi.

Ubojstvo 17-godišnjaka posljedica je dječačke svađe preko Facebooka oko ukradenoga para tenisica. Nedugo nakon ubojstva osumnjičeni je uhićen, a mještani su se počeli okupljati pred kućom njegovih roditelja. U posljednjim danima su se prosvjedi proširili i na druge Rome u tom mjestu, a vojvođanski mediji javljaju da je etnička napetost sve veća iz dana u dan.

"Ne možemo u trgovinu, ni liječniku. Djeca ne idu u školu. Bolesnima ne možemo kupiti lijekove", rekao je jedan od Roma iz Jabuke.

Pročitajte više