Ubojstvo Yassina razbjesnilo Arape

SMRT Hamasovog čelnika Ahmeda Yassina u izraelskom zračnom napadu razbjesnila je arapski i muslimanski svijet u ponedjeljak i ne prestaju pozivi na osvetu židovskoj državi, a crna su predviđanja da će taj čin regiju još dublje uvući u kaos i nasilje.

Mohamed Mahdi Akef, čelnik egipatskog Muslimanskog bratstva, nazvao je to ubojstvo "neoprostivim zločinom" i rekao je da Palestinci ne smiju odložiti svoje oružje jer je nasilje jedini jezik koji Izrael razumije.

"Nećemo stati, nećemo spavati dok i posljednji cionist ne napusti naš teritorij", rekao je Akef. Utjecajno Bratstvo dijeli islamistička stajališta Hamasa.

Libanonski predsjednik Emile Lahoud rekao je da je Izrael u zabludi ako misli da nasilje može ugušiti volju Palestinaca.

"Ubojstvo bilo kojeg simbola ne može ubiti ta prava nego će pojačati otpor...Izrael će doživjeti istu sudbinu na okupiranim teritorijima kakvu je doživio u južnom Libanonu", rekao je.

U Iranu je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Hamid Reza Asefi izjavio: "To je zločinačko djelo i novi primjer barbarstva cionističkog režima...Cionistički režim utonut će dublje u krizu koju je stvorio".

Jordanski premijer Faisal al-Fayez snažno je osudio likvidaciju Yassina koju je izvršila izraelska vojska u zračnom napadu nazvavši je "užasnim zločinom". On je rekao da je to novi zločin koji je Izrael počinio protiv palestinskog naroda te da to predstavlja tešku povredu prava i konvencija.

"Pozivamo Izrael da se trenutačno povuče s okupiranih palestinskih teritorija i prestane ubijati našu palestinsku braću", rekao je al-Fayez.

Palestinske skupine također su oštro osudile ubojstvo Yassina rekavši da je to politički zločin.

Demokratska fronta za oslobođenje Palestine navela je u priopćenju, faksiranom novinskim agencija u Damasku, Siriji, u kojem navodi da je to ubojstvo "politički zločin po svim kriterijima".

Krv izaziva krv, a ubijanje ima za posljedicu ubijanje, stoji u priopćenju.

(Hina) xkga ysd

Pročitajte više