Ubrzo nakon početka prekinuto suđenje u slučaju Glavaš-Bognar-Bill

NA OSJEČKOM Općinskom sudu danas je, tek što je započela, prekinuta glavna rasprava u slučaju tužbe s odštetnim zahtjevom za duševne boli, koju su tužitelji Branimir Glavaš i Darko Tolić podnijeli protiv bivšeg osječkobaranjskog župana Ladislava Bognara i hrvatskog branitelja Vjenceslava Billa, jer je Billov odvjetnik od suda zatražio izuzeće osječkog Općinskog suda.

Podnesak Billova odvjetnika za izuzećem pročitao je danas na glavnoj raspravi Bognarov odvjetnik Mihajlo Marušić, obrazloživši zahtjev riječima da je "tužitelj Glavaš utjecajna osoba u Osijeku te da bi to moglo utjecati na sudsku odluku". Također je ocijenio da bi se određenjem drugoga nadležnog suda "izbjeglo nepotrebno politiziranje čitava predmeta".

Tužitelji Branimir Glavaš i Darko Tolić pokrenuli su tužbu protiv Ladislava Bognara i Vjenceslava Billa nakon što je Bognar 3. srpnja prošle godine kao tadašnji vijećnik Osječko-baranjske županije na konferenciji za novinare, pozivajući se na Billovo pismo poslano "Glasu Slavonije", rekao kako Bill u pismu tvrdi da su Glavaševi suradnici Zdenko Farkaš i Darko Tolić od njega tražili da ubije hrvatskog branitelja Matu Šabića, a da to od njih traži Glavaš.

Bognar je tada izjavio da kao bivši član Zapovjedništva osječke Operativne zone "zna da su se u Osijeku događale likvidacije građana, ali i hrvatskih vojnika, koji su bili likvidirani, a onda odvlačeni na prve crte i prikazivani kao poginuli u borbama".

U svojoj tužbi Glavaš i Tolić navode da su prvotuženik Bognar i drugotuženik Bill iznijeli više neistinitih tvrdnja te su od obojice kao naknadu za pretrpljene duševne boli zatražili naknadu štete od 100.000 kuna.

Odvjetnik tužitelja Berislav Kopf nije se složio s prijedlogom obrane, ocijenivši da nema razloga za određenje drugoga nadležnog suda, pa će o tome prijedlogu odlučiti Vrhovni sud.

Pročitajte više