Učenici profesorici prijete smrću

RENATI KRALJIĆ, profesorici engleskog u dugoselskoj osnovnoj školi "Rugvica“ učenici su išarali automobil križevima, fizički je napadaju ispred škole i prijete joj ubojstvom. Ravnatelj škole ne poduzima ništa, važno mu je samo da slučaj ne dođe u medije.

Profesorici Kraljić učenici su, između ostalog, lijepili žvakaće na stolicu, gađali je grumenjem smrznute zemlje, prijetili joj uništavanjem imovine, izgrebali joj automobil te u auspuh gurali pecivo. Mjesecima nije reagirala, čak i kada su joj učenici prijetili da će je ubiti. Kap je prelila čašu kada je u srijedu poslije nastave na školskom parkiralištu našla automobil ispražnjenih guma. Iako je svjesna da će zbog istupa u medijima možda dobiti otkaz, više ne želi šutjeti.

"Zbog ove djece moj je život pakao. Dolazak u školu za mene je užasno, stresno iskustvo – i sve mi je teže staviti na lice osmijeh kad ulazim u učionicu. Učenici kao da se natječu tko će mi načiniti veću štetu; prijetili su mi premlaćivanjem, na automobilu su mi urezali križeve, izgrebali su mi vjetrobransko staklo... Većina njih ne zna uopće razlikovati dobro od zla, nemaju nimalo poštovanja, ne uvažavaju nikakav autoritet, nikog se ne boje. Neki od njih dolaze na nastavu vidno alkoholizirani, a znam da puše i marihuanu. Mnogo djece dolazi iz problematičnih obitelji, roditelji ih zanemaruju... Ipak, toliku količinu agresije teško da išta može opravdati, rekla je profesorica Kraljić za Novi list.

Da se profesorici Kraljić stvarno događaju ružne stvari uvjerili su se novinari riječkog dnevnika.U školu su došli za vrijeme malog odmora i ostali šokirani načinom komunikacije osnovaca, koji su se u hodniku zabavljali grubom tučnjavom i razmjenjivanjem prostota.

Učenici nisu htjeli razgovarati s novinarima, tek su rekli kako znaju tko stoji iza bušenja guma, ali da ništa o tome ne žele reći. Učenica sedmog razreda rekla je da je profecorica Kraljić jedna od najpoštenijih i najboljih, i kako je napada grupa od desetak agresivaca, inače problematičnih dječaka.

Drugi profesori u školi s učenicima imaju problema, ali manjih. Jednoj profesorici učenici su za vrijeme nastave iz torbe ukrali novac.

Ravnatelj škole pokazao je novinarima da nisu dobrodošli te nije želio govoriti o nasilju u školi. Profesoricu Kraljić je pozvao na razgovor. Drugi profesori također ništa nisu željeli reći, a sve zbog, kako kaže profesorica Kraljić, straha od ravnatelja koji sve želi zataškati.

Pročitajte više