Učitelji iz Teksasa: Treba učiti da su crnci bili prisilno preseljeni, a ne robovi

Ilustracija: Shutterstock

RADNA skupina učitelja koja razvija nastavni plan i program društvenih znanosti za drugi razred škola u Teksasu prošlog je mjeseca predložila korištenje izraza "prisilno preseljenje" umjesto termina ropstvo.

Predloženi izraz bio je dio početnog nacrta u dijelu koji govori o porobljenim narodima u Americi.

"Odbor je jednoglasno uputio zamolbu radnoj skupini da ponovo razmotri korištenje tog termina", rekao je Keven Ellis, voditelj odbora Texas State Board of Education. Odbor će kasnije tijekom ljeta nastaviti raditi na nastavnom planu i programu.

"Teško mi je shvatiti da može biti prihvatljivo zamijeniti termin ropstva s prisilnim preseljenjem", rekla je za CNN članica Odbora Aicha Davis.

Neki kažu da se radi o marksističkoj teoriji

Do prijedloga novog termina dolazi nakon što je koncept poučavanja rasne teorije u američkim učionicama postao predmet rasprave u koju su se uključili roditelji, školski odbor i zastupnici diljem zemlje.

Rasna teorija pokušava analizirati i riješiti problem nejednakosti i rasizma u SAD-u. No uskoro je postala i političko pitanje, gdje su neki rekli da se radi o marksističkoj ideologiji koja predstavlja prijetnju američkom načinu života.

"Teksaška obrazovna agencija je raspravljala o tome zašto su odabrali taj termin. Htjeli su govoriti o ropstvu u nižim razredima, ali su htjeli osigurati da je sadržaj primjeren dobi", rekla je Davis.

"Mada razumijem problem prilagođavanja sadržaja mlađoj dobi učenika, ipak je važno da se učenike podučava istina o američkoj povijesti. Moramo smisliti odgovarajuće načine za raspravu o toj temi koji ne umanjuju ono što se dogodilo tijekom trgovine robljem", istaknula je.

"Izraz 'prisilno preseljenje' ne daje jasnu i potpunu sliku o tome što se događalo"

Ellis je potvrdio za CNN da će učenici učiti pravu istinu o povijesti ropstva.

"Nije bilo niti postoji prijedlog Državnog odbora za obrazovanje koji bi na bilo koji način imao za cilj sakriti istinu o ropstvu. Izraz 'prisilno preseljenje' ne daje jasnu i potpunu sliku o tome što se događalo", kazao je Ellis.

"Odbor je stoga jednoglasno glasao da se nacrt vrati na preradu. Nastavni plan i program naše države neće umanjiti ulogu ropstva u američkoj povijesti", dodao je.

Pročitajte više