Učitelji mogu u mirovinu sa 65 godina života i 20 staža

HRVATSKI sabor izmijenio je danas Zakon o osnovnom školstvu, te zakon sada, među ostalim, propisuje da će učitelji morati u mirovinu najkasnije na kraju školske godine u kojoj navrše 65 godna života i 20 godina staža.

Isto pravilo o umirovljenju, odnosno prestanku ugovora o radu, vrijedi i za stručne suradnike, te ravnatelje.

U osnovnoj školi ne mogu raditi osobe pravomoćno osuđene za kaznena dijela protiv države, za primanje mita, zlouporabu droga, neko od kaznenih djela protiv spolne slobode, braka, obitelji i mladeži.

Ministar obrazovanja propisuje uvjete i načine za organiziranje izleta i ekskurzija, a u njegovu djelokrugu je i propisivanje tjedne radne obveze učitelja i stručnih suradnika, što mora biti usklađeno s količinom neposrednog odgojno-obrazovnog rada ugovorenog kolektivnim ugovorom.

Vlada je dobila obvezu da u roku od šest mjeseci u saborsku proceduru uputi prijedlog novog zakona o osnovnom školstvu.

Saborska većina prihvatila je izvješće istražnog povjerenstva za riječki Viktor Lenac po kojemu je bivša, koalicijska Vlada državna jamstva tom privatnom brodogradilištu davala isključivo po političkim, a ne socijalnim ili gospodarskim kriterijima.

Prihvaćen je Godišnji obračun Državnoga proračuna za 2004.

U drugo saborsko čitanje poslane su izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, te prijedlog zakona o prodaji nadstojničkih stanova.

Sabor je glasovanjem zaključio 14. sjednicu, a novu, 15., predsjednik Sabora Vladimir Šeks najavio je za konac lipnja.

Pročitajte više