Učitelji za 13. siječnja najavili petodnevni štrajk u osnovnim školama

SINDIKAT hrvatskih učitelja (SHU) najavio je danas za 13. siječnja petodnevni štrajk u osnovnim školama jer Vlada nije prihvatila zahtjev sindikalaca za povećanjem plaća svima zaposlenima u školstvu, a ne samo nastavnom osoblju.

Štrajk će biti organiziran od ponedjeljka, 13. siječnja, do petka, 17. siječnja. Sindikat u priopćenju kao razlog štrajka navodi neuspio postupak mirenja s Vladom i kršenje konvencije Međunarodne organizacije rada o pravu na kolektivno pregovaranje.

Sindikat ističe da ne postoje poslovi koji se ne smiju prekidati u vrijeme štrajka, a prema Kolektivnom ugovoru za osnovno školstvo ravnatelji su dužni osigurati nesmetano provođenje štrajka.

Za ovu je godinu Vlada izdvojila 200 milijuna kuna više za školstvo, čime su plaće učitelja i nastavnika povećane sedam posto, što prosječno iznosi oko 300 kuna po zaposleniku.

Sindikati osnovnih i srednjih škola odbili su prije Nove godine potpisati dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe, jer su plaće povećane samo nositeljima sustava (učiteljima i nastavnicima), a ne i ostalima zaposlenima u školstvu.

´Nepotpisivanje dodatka TKU poruka je Vladi da ne može podijeliti članove sindikata osnovnog i srednjeg školstva i lišiti učitelje i nastavnike solidarnosti prema ostalim djelatnicima´, izjavio je tada predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Dalimir Kuba.

Pročitajte više