Učiteljica u Strožancu dobila otkaz. Roditelji neće slati djecu u školu

Screenshot: YouTube

RODITELJI učenika razreda 5E dogovorili su se da danas neće poslati ni dovesti djecu u Osnovnu školu Strožanac. Prosvjed je to na odluku Školskog odbora (5:2) od ponedjeljka, na prijedlog ravnateljice Žane Prižmić, da se njihovoj razrednici da izvanredni otkaz, piše Dalmacija danas.

Učenici drugog razreda, 5A, sredinom svibnja već tri dana nisu bili u školi iz istog razloga - podrške Zrinki Perković Dodig.

Smjernice Ministarstva

Zbog čega je ona dobila izvanredni otkaz, javnosti je sve samo ne jasno. Nikakvi službeni dokumenti još nisu prezentirani. 

Đonlić nije bio za otkaz

Većina članova Školskog odbora očito nije čekala policijsko utvrđenje činjenica, nego se oslonila na tumačenje same ravnateljice. Glasala je i unatoč uputi koju im je najavio dati županijski pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport, prof. Tomislav Đonlić, kako nije preporučljivo izricanje mjere izvanrednog otkaza.

Zrinka Perković Dodig rođena je u Splitu, diplomirala je hrvatski jezik i književnost 1995. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a doktorirala 2009. godine na Filozofskom fakultetu u Zadru. Recenzirala je mnoge stručne knjige i dobitnica je nagrade Ministarstva znanosti i obrazovanja za najboljeg odgojno-obrazovnog djelatnika 2020. i 2021. godine. Izvanredni otkaz još nije javno komentirala.

Ravnateljica: Učiteljica je dobila otkaz zbog brojnih propusta u radu

Ravnateljica Osnovne škole u Strožancu Žana Prižmić rekla je da je dala otkaz učiteljici Zrinki Perković Dodig zbog njenih brojnih propusta u radu.

"Radi se o osobito teškim povredama obveza iz radnog odnosa pa nastavak radnog odnosa s njom više nije bio moguć", rekla je Prižmić u priopćenju dostavljenom Hini. Naglasila je da odluku o otkazu ugovora o radu donosi ravnatelj poslodavca OŠ Strožanac, a ne Školski odbor, koji je upravljačko tijelo dužno štititi interese OŠ Strožanac.

Ravnateljica navodi kako je apsolutna neistina koja se danima plasira u medijima da je izvanredni otkaz ugovora o radu dobila učiteljica koja je pozvala policiju i prijavila vršnjačko nasilje u OŠ Strožanac te da je otkaz dobila druga učiteljica (Zrinka Perković Dodig), kojoj je između ostalog i prosvjetna inspekcija Ministarstva obrazovanja utvrdila brojne nepravilnosti u postupanju i izricanju pedagoških mjera u pogledu učenika koji se u javnosti označava kao nasilnik, što, naravno, nije točno.

Kaže da je od 15. svibnja pa do dana donošenja odluke o otkazu učiteljica Zrinka Perković Dodig počinila čak sedam teških povreda obveza iz radnog odnosa. Naglasila je da je jedna od tih povreda i to što učiteljica nije postupila po prijavljenom vršnjačkom nasilju koje se dogodilo u njezinom razrednom odjelu.

Pročitajte više