UDARALJKAŠ IGOR LEŠNIK PRIMIO VISOKO FRANCUSKO ODLIČJE

Suvremeni hrvatski glazbenik, udaraljkaš, Igor Lešnik primio je večeras u rezidenciji francuskoga veleposlanika u Hrvatskoj odličje viteza Reda umjetnosti i književnosti francuskog Ministarstva kulture.

Francis Bellanger, francuski veleposlanik u Hrvatskoj, uručio je Lešniku to odličje za njegov "talent i zasluge" te povezanost s francuskom glazbom i umjetnicima. Bellanger je istaknuo povezanost tog "iznimnog izvođača" s francuskom glazbom čijoj promociji doprinosi na nastupima, te veze s francuskim umjetnicima, među kojima ima brojne prijatelje.

Po njegovim riječima, uz brojne zasluge u glazbi ističu se Lešnikova "toplina i entuzijazam", koje su, naglasio je, osnova svakog dugoročnijeg i ozbiljnijeg projekta.

Podsjetivši na uspješnu Lešnikovu 15-godišnju karijeru, Bellanger je ocijenio da je on vrlo brzo nakon završetka studija u Sofiji postao jedan od najboljih europskih udaraljkaša.

Zahvalivši na visokom francuskom odličju, Lešnik je izrazio nadu da će mu ono poslužiti kao zalog za idućih 15 godina plodne karijere i veza s francuskom glazbom.

Igor Lešnik (Zagreb, 1956.) studirao je udaraljke na Muzičkoj akademiji u Skopju, u klasi češkog udaraljkaša Emila Klana, nakon čega se u Sofiji usavršavao u klasi profesora Dobrija Palieva.

Nakon studija nastupa diljem svijeta kao solist, s udaraljkaškim ansamblima i s orkestrima. Lešnik je osnivač Zagrebačkog udaraljkaškog ansambla, kvarteta Supercussion i Jazzbina group. Od 1979. glavni je udaraljkaš Simfonijskog orkestra HRT-a.

Lešnik je snimio brojne nosače zvuka, a 1992. počinje projekt sa Simfonijskim orkestrom HRT-a i Zagrebačkom filharmonijom, kojemu je cilj snimiti integralni repertoar francuskih udaraljkaških koncerata 20. stoljeća.

Osim što sklada i nastupa, Lešnik se bavi pedagoškim radom. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1989. je utemeljio Studij udaraljki, a danas je pročelnik katedre za udaraljke. U Grožnjanu je 1992. osnovao međunarodni seminar za udaraljke.

Visoko francusko odličje viteza Reda umjetnosti i književnosti dodjeljuje se osobama koje su se istaknule, ili su doprinijele umjetnosti i književnosti, u Francuskoj i svijetu.

Na svečanoj dodjeli odličja svirali su Borna Šercar na bocama i Ante Gelo na gitari.

Pročitajte više