Udruga dragovoljaca traži da se u škole sa srpskom manjinom uvede novi sustav

Foto: Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara

Hrvatska vlada, temeljem pravomoćnih presuda iz Srbije, ima pravo pokrenuti zahtjev za ratnu odštetu od te države, zaključak je, tj. inicijativa, okruglog stola "Ovčara - zločin bez kazne", koji je organizirala Udruga zagrebačkih dragovoljaca branitelja Vukovara.

"Očekujemo puno od hrvatskih institucija osobito glede zahtjeva za isplatu ratne odštete Hrvatskoj koja sada ima itekako temelj u presudama koje su svojom upornošću prošle godine dobile obitelji ubijenih na Ovčari", poručeno je s okruglog stola. 

Ministarstvu znanosti i obrazovanja sa skupa je upućen zahtjev da se u svim školama, osobito ondje gdje su većina djece pripadnici srpske nacionalne manjine, uvede jedinstven obrazovni sustav u kojem će djeca o Domovinskom ratu učiti kao o obrani hrvatskog naroda od srpsko-crnogorske i agresije JNA, a ne, kao do sada, o građanskom ratu.

Na okruglom stolu inicirana je i izmjena Kaznenog zakona s novim kaznenim djelom - kršenje Deklaracije o Domovinskom ratu.

Prijedlog je da se onaj tko krši Deklaraciju o Domovinskom ratu kazni zatvorom na najmanje pet godina, a ako je prekršitelj državni ili lokalni dužnosnik, službenik i namještenik, kaznit će se zatvorom od najmanje osam godina.

Pročitajte više