Udruga američkih filmskih i tv glumaca objavila svoje nominacije

DVA filma, "Mistična rijeka" i "The Station Agent", osvojila su najviše nominacija, po tri, za nagrade Udruge američkih filmskih i tv glumaca te ih se stoga smatra favoritima u utrci za Oscare, objavila je u četvrtak ta Udruga u Los Angelesu.

Nagrade Udruge američkih glumaca dodijelit će se 22. veljače, a one tradicionalno upućuju na favorite za nagradu Oscar koja se dodjeljuje tjedan dana kasnije.

Film "21 Grams" slijedi čelni dvojac s dvije nominacije.

Filmovi nominirani za najbolju glumačku postavu su "Mistična rijeka" sa Seanom Pennom, Timom Robbinsom i Kevinom Baconom, kao i "In America", "Gospodar prstenova: Povratak kralja", "Seabiscuit" i "The Station Agent".

U kategoriji najboljeg glumca nominirani su Johnny Depp za ulogu u "Piratima s Kariba", Peter Dinklage za "The Station Agent", Ben Kingsley za "House of Sand and Fog" te Sean Penn za "Mističnu rijeku".

Glumac Benicio del Toro koji glumi u "21 Grams" nominiran je u kategoriji najboljeg sporednog glumca jednako kao i Alec Baldwin za ulogu u "The Cooler", Chris Cooper u "Seabiscuitu", Ken Watanabe u "Posljednjem samuraju" te Tim Robbins u "Mističnoj rijeci".

Charlize Theron u "Monsteru", Patricia Clarkson u "The Station Agent", Diane Keaton u "Somethings Gotta Give", Naomi Watts u "21 Grams" te Evan Rachel Wood u "Thirteen" nominirane su za najbolju glumicu.

Glumice Renee Zellweger, Maria Bello, Keisha Castle-Hughes, Patricia Clarkson i Holly Hunter bit će suparnice u borbi za naslov najbolje sporedne glumice.

U televizijskim kategorijama, dramska mini-serija "Angels in America" skupila je šest nominacija za Ala Pacina, Meryl Streep, Jeffreyja Wrighta, Mary-Louise Parker, Justina Kirka i Emmu Thompson.

Helen Mirren i Anne Bancroft nominirane su u kategoriji najbolje glumice u tv-filmu ili mini-seriji za "The Roman Spring of Mrs Stone" Tennesseja Williamsa.

Humoristična serija "Svi vole Raymonda" također je skupila šest nominacija - po jednu za svaku od zvijezda (Ray Romano, Patricia Heaton, Peter Boyle, Brad Garrett i Doris Roberts) - kao i za cjelokupnu glumačku ekipu u humorističnoj seriji.

U kategoriji dramske tv serije dominiralo je NBC-jevo "Zapadno krilo" s četiri nominacije, uključujući individualne glumačke nominacije za Martina Sheena, Stockard Channing i Allison Janney, te glumačku ekipu u dramskoj seriji.

Pročitajte više