Udruga poslodavaca u zdravstvu protiv prosvjeda: "Bit ćemo partner Ministarstvu"

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Vodstvo Udruge poslodavaca u zdravstvu (UPUZ) poručilo je danas, nakon sastanka u Ministarstvu zdravstva, da se ne slaže sa strukovnim udrugama koje probleme u sustavu žele rješavati "pučističkim metodama", prosvjedom i štrajkovima, umjesto konstruktivnim dijalogom.   

"Mi ćemo biti konstruktivan partner Ministarstvu i ne slažemo se s ovakvim pučističkim metodama", izjavio je nakon sastanka direktor UPUZ-a Dražen Jurković, vezano uz prosvjed koji najavljuje pet krovnih liječničkih organizacija za 18. ožujka na Markovu trgu u Zagrebu.

Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatski liječnički sindikat (HLS), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Inicijativa mladih liječnika najavili su prosvjed nakon što su proveli anketu među liječnicima. Na anketu je odgovorilo 5700 od 14.000 liječnika u javnom zdravstvu te su velikom većinom izrazili nezadovoljno svojim radno-pravnim statusom i podržali prosvjedne aktivnosti.

"Obustave rada i štrajkovi nisu rješenja, a posebno dovodimo u pitanje primjerenost sudjelovanja pojedinih udruga koje imaju javne ovlasti", rekao je Jurković, aludirajući na Komoru.

Sastanak s vodstvom UPUZ-a održan je na poziv ministra zdravstva Vilija Beroša, a obje strane su istaknule da je postignut visok stupanj suglasnosti o aktualnim pitanjima.

Suglasili su se da treba revidirati sustave specijalizacija i mentorstva mladih liječnika.

"Put u potpunu liberalizaciju ugovora sa specijalizantima nije dobar"

No, put u potpunu liberalizaciju ugovora sa specijalizantima - nije dobar, istaknuo je Jurković, primijetivši da je lako dobiti specijalizante na svoju stranu populističkim obećanjima da neće imati nikakvih obaveza prema ustanovi u kojoj su dobili specijalističku edukaciju.

"Populistički to je vrlo atraktivan stav, ali u konačnici on vodi u destrukciju javnog solidarnog zdravstvenog sustava. S takvim pozicijama, u dogledno vrijeme naši građani neće imati dostupan zdravstveni sustav, kakav danas imaju", upozorio je.

Pitanja koja otvaraju udruge koje organiziraju prosvjed, poput specijalizacija i radno-pravnog statusa liječnika, dodao je, puno su dublja i šira i otvaraju pitanje kakav javni zdravstveni sustav želimo.

"Ovo nije samo borba za dio ceha, nego je to borba za opstojnost dostupnog solidarnog zdravstvenog sustava za građane", poručio je.

"Ne postoje robovlasnički ugovori za specijalizante"

Iznio je i podatak da je po broju liječnika, s obzirom na broj stanovnika, Hrvatska u prosjeku EU. Problem je raspodjela kadrova između primarne zdravstvene zaštite i bolnica, kao i između urbanih centara i drugih dijelova zemlje.

"Mislim da će se pristupiti rješavanju tih pitanja, ali ona nisu jednostavna i nisu od jučer. Ako nakon svih ovih razgovora dobijemo zdravstveni sustav koji je nedostupniji i koji će građane više koštati, onda nećemo dobro napraviti", poručio je.

Posebno je apostrofirao upotrebu termina "robovlasnički ugovori" za specijalizante, koje u komunikaciji navode članovi udruga koje organiziraju prosvjed. 

"Takvi ugovori ne postoje, nitko nije prisiljen potpisati ugovor koji ne želi i koji je dvostran - između zdravstvene ustanove i specijalizanta", objasnio je direktor UPUZ-a.

I predsjednik udruge Goran Roić rekao je da UPUZ ima kontinuitet dobrog dijaloga sa zdravstvenom administracijom.

"Smatramo da na takav način treba rješavati probleme u sustavu, a ne prosvjedima ili nekim drugim akcijama, kao što nam se događa", rekao je Roić. 

Beroš: Prosvjed nije najbolji put za rješavanje problema

Ministar Beroš ponovio je svoj stav da je najavljeni prosvjed legitiman, ali nije najbolji put za rješavanje problema.

Najavio je poboljšanja u sustavu specijalističkog usavršavanja, kao i unaprjeđenje mentorskog sustava te ponovio da mu je interes pacijenata na prvom mjestu.

Pročitajte više