Udruga pretplatnika HRT-a uz vodstvo kuće: Pozdravljamo odluku o sankcijama protiv Šprajca

UDRUGA pretplatnika Hrvatske radiotelevizije danas je podržalo odluke vodstva javne televizije da se sankcionira urednika i voditelja Zorana Šprajca zbog njegovg javnog obračuna s Programskom vijećem u središnjem Dnevniku HTV-a.

Priopćenje donosimo u cijelosti:

Prateći ukupna zbivanja na Hrvatskoj radioteleviziji, osobito u zadnjih nekoliko mjeseci, Udruga pretplatnika Hrvatske radiotelevizije bilježi zabrinjavajuću činjenicu sve učestalijeg kršenja zakona, pri čemu posebice dolazi do izražaja samovolja pojedinih urednika i voditelja središnjih informativnih emisija.

Tako smo u veljači ove godine upozoravali da je novinar Zoran Šprajc sklon neprofesionalnom uređivanju središnjeg Dnevnika Hrvatske televizije i pri tome tražili da se prestane s takvom sramotnom praksom, to mjerodavni na Hrvatskoj radioteleviziji nisu uzeli u obzir. Tako je Hrvatska radiotelevizija posve zanemarila njegovu prošlogodišnju uredničku manipulaciju Božićnim blagoslovom Svetog Oca, kada je kao urednik i voditelj Dnevnika krivotvorenìm pozdravnim redoslijedom obmanuo hrvatsku javnost duboko vrijeđajući osjećaje katoličkih vjernika u Hrvatskoj.

Ma kako se to nekome činilo nevažnim, Udruga pretplatnika Hrvatske radiotelevizije u tome je vidjela grubu zlouporabu medijskog prostora javne televizije, a koja se potvrdila i njegovim nedopustivim uredničkim ispadom u Dnevniku od 18. studenog ove godine, na dan kad se svi ljudi dobrih i poštenih namjera s tugom prisjećaju vukovarske tragedije. Upravo stoga pozdravljamo odluku Uprave Hrvatske radiotelevizije o izrečenim sankcijama za novinara Zorana Šprajca koja istovremeno ohrabruje i ulijeva nadu hrvatskoj javnosti u bolje hrvatsko sutra ma tom hrvatskom javnom radiotelevizijskom servisu.

Oštro se protivimo planu Programskog vijeća i Nadzornog odbora o povećanju iznosa radiotelevizijske pristojbe pa makar se to radilo i o dvije kune. Smatramo da Hrvatska radiotelevizija ima sasvim dostatne izvore financiranja za ovakvu nisku kvalitetu usluga koju pruža svojim gledateljima i slušateljima. Sve upućuje da se na Hrvatskoj radioteleviziji trebaju provesti korjenite reforme u svakom pogledu, za koje nitko nema snage. Za takve reformske promjene do sada nije bilo niti malo ozbiljne političke volje, a s obzirom na ukorijenjenu tradiciju i uhodanu praksu, sumnjamo u iskrenost bilo čijeg obećanja.

Stoga pozivamo novu Vladu i Hrvatski sabor da odmah pristupe promjenama Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji.

S obzirom na to da obveznici plaćanja radiotelevizijske pristojbe, poznatiji kao radiotelevizijski pretplatnici, uglavnom financiraju rad Hrvatske radiotelevizije kao javne ustanove, tražimo da se u Programsko vijeće kao i u ostala tijela upravljanja izravno biraju predstavnici radiotelevizijske pretplatničke zajednice okupljeni oko Udruge pretplatnika Hrvatska radiotelevizije.

STOP NEPROFESIONALNIM UREDNICIMA I VODITELJIMA NA HRVATSKOJ RADIOTELEVIZIJI!

STOP POVIŠENJU RADIOTELEVIZIJSKE PRISTOJBE!

Pročitajte više