Udruga Sidro: Novi Zakon o plaćama diskriminira zaposlene u vrtićima

Ilustracija: Igor Soban/PIXSELL

UDRUGA Sidro ustvrdila je u petak da prijedlog novog Zakona o plaćama diskriminira dio javnih službenika i namještenika, odnosno zaposlene u vrtićima te traže da se rad u svim javnim službama jednako vrednuje, bez obzira na to financira li se iz državnog ili lokalnog proračuna.

"Iako su Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju, već u prvome članku dječji vrtići definirani kao javne ustanove u kojima se kao javna služba provodi rani i predškolski odgoj i obrazovanje, a u članku istoga Zakona jasno se navodi kako zaposleni u vrtićima moraju imati plaće najmanje jednake onima u osnovnim školama, u prijedlogu Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama - vrtića nema", stoji u priopćenju udruge Sidro.

"Rad javnih službenika i namještenika mora vrijediti jednako"

Zaposleni u javnoj ustanovi jesu javni službenici, i zato su, kažu, u javnom savjetovanju zahtijevali da se to uvrsti, razjasni, i da se sve zaposlene u javnim službama tretira jednako. Smisao i svrha Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama je, kako to predlagatelj navodi, na jedinstven način urediti sustav plaća u državnoj službi i javnim službama koji se temelji na načelu jednakosti plaća (jednaka plaća za jednak rad odnosno rad jednake vrijednosti).

"Postavlja se pitanje zašto se ovim Zakonom razlikuju kategorije javnih službenika, suprotno odredbama Ustava i Zakona o sprječavanju diskriminacije predviđa se uvođenje jednakosti vrednovanja rada u svim javnim službama, ali samo onima koje se financiraju iz državnog proračuna", navodi Sidro.

Poručuju da se javna služba i rad javnih službenika i namještenika u našoj državi moraju vrijediti jednako, bez obzira na to financira li se taj rad iz državnog ili lokalnog proračuna. "U suprotnome, ovaj Zakon pada već na prvoj stepenici provjere ustavnosti, jer diskriminira i dovodi u nepovoljniji položaj dio javnih službenika i namještenika", ističu iz udruge.

Spremni zatražiti pomoć stranih institucija

Zaposleni u javnoj službi ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja zoran su, kažu, primjer kako se isto pravo drugačije tumači kod različitih tijela i institucija, a da bi ostvarili svoje pravo, zaposleni u javnoj službi RPOO moraju tužbenim zahtjevima isto utvrđivati, budući da su izostavljeni iz akata koji bi im, svim ovim zakonima jamčena prava - osigurali i u provedbi. 

"Prava javnih službenika ne mogu se razlikovati po tome u kojoj javnoj službi pojedini radnik radi, niti ih se smije diskriminirati prema tome iz kojeg proračuna primaju plaću, već ta plaća i sva prava moraju biti ista za jednak odnosno rad jednake vrijednosti", stoji u priopćenju. Udruga Sidro spremna je zatražiti pomoć institucija izvan Hrvatske, no vjeruju kako to neće biti nužno i kako još ima dovoljno vremena da se ispravi ta pogreška. 

Pročitajte više