Nova prijava za ocjenu ustavnosti Zakona o golfu

ZAKON o golfu prema svemu sudeći postaje jedan od najosporavanijih zakona kojega je donijela Vlade Ive Sanadera. Da je tome zaista tako dokazuje i nova prijava odnosno Prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o igralištima za golf Ustavnom sudu kojeg su nakon SDP-a podnijele i nevladine organizacije.

> Zakon o golf igralištima idealan za korupcijski meč?

Riječ je o udrugama Zelena akcija, GONG i Transparency International Hrvatska. Najjača oporbena stranka SDP u svojem zahtjevu za ocjenu ustavnosti navela je kako je riječ o ozakonjenoj korupciji u Hrvatskoj, jer legalizira jeftinu rasprodaju državnog zemljišta. Također smatraju kako se pod izgovorom gradnje golfskih terena, enormno obogate jeftinom kupnjom državnog zemljišta i izvlaštenjem privatnih vlasnika.

Gotovo ista stajališta o Zakonu imaju i nevladine udruge.

Podsjetimo, Zakon o golfu kao i o poljoprivrednom zemljištu donesen je 15. prosinca prošle godine i to nakon mnogo bure. Naime, prije izglasavanja spornih zakona oporba je napustila Sabor, a vladajućima da imaju kvorum pomogli su manjinski zastupnici Nazif Memedi i Deneš Šoja, pa su dva sporna zakona ipak donesena.

I.Ć.
Foto: Index

Pročitajte više