Ugovor između Tatjane Žužul i Ivana Karina nije raskinut

NAKON što je na Indexu objavljen tekst koji je pokrenuo lavinu slučaja Žužul, bilo je zanimljivo pratiti reakcije upletenih u medijima. Osim reakcija donosimo i zaključak Trgovačkog suda prema kojem je jasno da ugovor između Tatjane Žužul i Ivana Karina nije raskinut.

Valja posebno naglasiti da su fraze poput "dogovornog raskida ugovora" i "nekonzumiranog ugovora" formalno-pravno obične besmislice.

Naime, Trgovački sud u Zagrebu je pod brojem TT 04/74989 13. rujna napisao zaključak o promjeni koju je tražila Tatjana Žužul, nakon što je predala ugovor o prodaji poslovnog udjela Ivanu Karinu.

Njezin zahtjev nije odbačen ni pozitivno riješen, a stranke iz ugovora još uvijek nisu postupile po zaključku u kojem ih je Sud pozvao da dostave još neke potrebne dokumente za izvršenje promjene. Strankama su otpremljeni zahtjevi Suda ali još nisu odgovorili.

U tim se zahtjevima poziva Tatjana Žužul da u roku od 15 dana, računajući od dana primitka poštom poslanog zahtjeva, dostavi obrazac prijave o upisu promjene i potvrdu Porezne uprave da novi član nema dugovanja. Potvrda Porezne uprave se odnosi na onog člana koji postaje novi član društva, ali ta potvrda još uvijek nije dostavljena Sudu.

Istina u slučaju je sljedeća: Osnivač tvrtke Karin Univerzal Injženjering je tvrtka Karin Univerzal, koja je državi dužna više od milijun kuna. Zbog toga Karin ne može predati potvrdu Porezne uprave da nije dužan, pa Trgovački sud neće provesti zahtjev za promjenom vlasničkih udjela u MTS-u.

Ugovor između Tatjane Žužul i Ivana Karina nije raskinut, jer se takvi ugovori raskidaju u javnobilježničkom uredu, nakon čega odgovarajući zahtjev mora biti predan Trgovačkom sudu. Trgovački sud takav zahtjev dosad nije zaprimio.

Medijske laži i manipulacije upletenih u slučaj Žužul

Ovih dana bilo je vrlo zanimljivo pratiti reakcije upletenih u medijima, pa su tako u nekoliko slučajeva, očito zbog neusklađenosti priča glavnih aktera, izjave mijenjane nekoliko puta u jednom danu, što su mediji revno prenosili.

Tako su prve reakcije umiješanih govorile o navodnoj namjeri Ivana Karina o kupnji stana u vlasništvu MTS-a, tvrtke Žužulovih.

"Ugovor o prodaji 50 posto MTS-a odnosio se na polovicu tog poslovnog prostora, odnosno na jedan stan od 140 četvornih metara." - izjavio je za večernje izdanje Večernjeg lista od 2.11. Maček. Mačeka netko očito nije dobro informirao na vrijeme, jer se u spornom ugovoru ne spominje nikakav stan odnosno poslovni prostor.

Isto izdanje "Večernjeg" prenosi riječi glasnogovornika Miomira Žužula, koji činjenicu da se dva stana ne spominju u ministrovoj imovinskoj kartici opravdava riječima: "Stanove je kupio MTS koji je početkom godine prodan". Naravno, po izbijanju afere Žužul tvrdi kako ni MTS ni on osobno ni njegova supruga nisu dobili niti kune od prodaje MTS-a odnosno stanova u vlasništvu te tvrtke.

Jutarnje izdanje Večernjeg lista donosi još jednu zanimljivu izjavu. Ivan Karin, poduzetnik iz Imotskog tako tvrdi da "tvrtka MTS posjeduje i dva stana u Gundulićevoj ulici u Zagrebu, štoviše, MTS je stanove kupio podignutim kreditom poslovne banke, kojim su, većim dijelom, stanovi i otplaćeni. Vrijednost otplate iznosila je približno 500,000 kuna, pa se kupnjom 50 posto udjela MTS pružila dobra prilika za kupnju vrijedne nekretnine". Uz gore navedenu činjenicu da se u ugovoru potpisanom od Tatjane Žužul i Ivana Karina ne spominju nikakve nekretnine, valja uočiti da je vrijednost stana od 140 četvornih metara u centru Zagreba višestruko veća od 500,000 kuna.

Demantirajući napise medija, glasnogovornik Vlade Ratko Maček, koji je vjerojatno uskladio priče s ostalim akterima afere, u razgovoru za Novi List objavljen istog dana više ne spominje nikakve stanove, nego se skriva iza mutne formulacije "ugovor nije konzumiran".

Žužul se pak u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju pohvalio činjenicom da je "podržao odluku o otpisu dijela duga Imostroju", čime je priznao da je postupio suprotnu Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, budući da je s novim suvlasnikom Imostroja u rodbinskom odnosu.

Na press konferenciji održanoj povodom demantiranja "medijskih laži i insinuacija" ministar Žužul je, prenosi Jutarnji list od srijede, ustvrdio da je Ivan Karin kupio Imostroj svojim privatnim sredstvima. Ako kao "privatna sredstva" definiramo kredit podignut kod jedne velike hrvatske banke, Žužul je posve u pravu.

Vlasnik Imostroja Ivan Karin u razgovoru za Vjesnik tvrdi sljedeće: "Nemam nikakve veze s obitelji ministra Žužula, tužit ću novinare koji me dovode s tim u vezu." Simpatično, naročito nakon što je Žužul priznao da zaista jest u rodbinskoj vezi s Karinom.

N.B.

Pročitajte više