Ugroženo oko 58 posto koraljnih grebena u svijetu

PROCJENJUJE se da je ugroženo oko 58 posto svjetskih koraljnih grebena, navodi se u izvješću "Status koraljnih grebena u svijetu" Svjetskog kongresa za očuvanje prirode.

U izradi ovog izvješća na 580 stranica sudjelovalo je 240 stručnjaka iz 96 zemalja, a ono će u cijelosti biti objavljeno 6. prosinca.

Koraljni su grebeni teško pogođeni klimatskim fenomenom El Nino koji je 1998. godine uzrokovao podizanje temperatura mora, a tako i bijeljenje koralja, pa čak i uništavanje 16 posto svjetskih grebena. U izvješću se navodi i da se osam posto svjetskih grebena oporavilo od 1998. godine.

"Međutim, oporavak nije jednoličan i mnogi grebeni, gotovo uništeni 1998., pokazuju mininalne znakove oporavka", rekao je Gustaf Lundin, šef globalnog pomorskog programa Svjetskog kongresa za očuvanje prirode.

Na području jugoistočne Azije je 38 posto koraljnih grebena uništeno 1998. godine, ali je osam posto otada oporavljeno, dodao je Lundin.

Karipsko područje, iako ga je El Nino mimoišao, istaknuto je kao područje gdje su koraljni grebeni najugroženiji. Gotovo 64 posto karipskih koraljnih grebena suočeno je sa srednjom ili jako visokom prijetnjom od uništenja. Za razliku od koraljnih grebena u drugim dijelovima svijeta ovi na karipskim otocima nalaze se u plitkoj vodi gdje je slaba cirkulacija riba iz dubokog mora što otežava oporavak.

(Hina) xbis ydj

Pročitajte više