Uhićen bivši predsjednik Gruzije

Foto: EPA

BIVŠI gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili, koji se vratio u zemlju uoči lokalnih izbora, danas je uhićen u Gruziji, priopćio je premijer te zemlje, a prenosi AFP.

Saakašvili je najavio u ponedjeljak navečer plan povratka kući ovoga tjedna, na dan održavanja lokalnih izbora, kako bi pomogao "spasiti zemlju" te pozvao na postizborne ulične prosvjede.

Saakašvili, koji je dosad boravio u Ukrajini, rekao je da se planira vratiti u subotu, unatoč tome što mu prijeti zatvor zbog optužbi za koje tvrdi da su politički motivirane. 

"Odlučuje se o sudbini Gruzije, u pitanju je opstanak Gruzije i zato sam kupio avionsku kartu za 2. listopada, kako bih bio s vama i zaštitio vašu (političku) volju, kako bih sudjelovao u spašavanju Gruzije", rekao je u ponedjeljak Saakašvili.

Osuđen u odsutnosti na šest godina zatvora

Napetosti između vladajuće stranke Gruzijski san i oporbe koju podržava Saakašvili, ozbiljno su porasle od parlamentarnih izbora prošle godine za koje je oporba tvrdila da su bili namješteni.

Međunarodni promatrači tada su rekli da su se uglavnom poštovale temeljne slobode. 

U lipnju 2018. gruzijski sud je osudio Saakašvilija u odsutnosti na šest godina zatvora za zlouporabu moći i pokušaj zataškavanja dokaza o premlaćivanju oporbenog člana parlamenta dok je on bio predsjednik. 

Premijer rekao da će policija uhititi bivšeg predsjednika ako se vrati

Premijer Irakli Garibašvili rekao je da će policija uhititi Saakašvilija ako se vrati. 

"Čim Saakašvili stupi na naše tlo, bit će uhićen i poslan u zatvor", rekao je premijer novinarima, prenosi novinska agencija Interfax.

Gruzijska predsjednica Salome Zurabišvili izjavila je da neće pomilovati Saakašvilija.

"Svi moraju izaći na izbore i glasati"

Saakašvili je u petak svojim pristašama poručio putem društvenih mreža da se vratio u Gruziju. Pozvao ih je da glasaju za oporbu i da izađu na ulice Tbilisija nakon glasanja u nedjelju.

Potom je objavio video snimljen po noći u gradu Batumiju, u kojem poziva pristaše da glasaju za Ujedinjeni nacionalnu pokret, stranku čiji je on osnivač, ili za bilo koju manju stranku koja se suprotstavlja vladajućoj stranci Gruzijski san.

"Svi moraju izaći na izbore i glasati, a 3. listopada moramo popuniti Trg slobode. Ako bude 100.000 ljudi, nitko nas ne može pobijediti", poručuje u videu.

"Vidite, sve sam riskirao. Svoj život, slobodu, sve, kako bi došao ovdje. Od vas želim samo jednu stvar - da izađete na birališta", dodao je.

Pročitajte više