Uhićen bjegunac povezan s krvavim mafijaškim obračunima u Napulju

Ilustracija: FAH

BJEGUNAC povezan s krvavim mafijaškim obračunima napuljske mafije Cammore uhićen je dok je pokušavao naći sklonište u Rimu, priopćila je talijanska policija.

Alessandro Gianell (38),  pripada jednom od desetaka klanova Cammore koji se bore za kontrolu teritorija u Napulju.

U bijegu je od kraja prošle godine, a traži se zbog nekoliko kaznenih djela poput reketiranja, napada i nezakonita nošenja oružja.

Samo prošle godine u Napulju je bilo 69 ubojstava, više od 40 posto nego 2014. godine. Stručnjaci to povezuju s rivalstvom između mladih pripadnika mafije, neki su od njih još tinejdžeri, koji nastoje preuzeti poslove koje su vodili stariji mafijaši koje je uhitila policija.

Najmanje 70 klanova u jednom gradu

"U gradu Napulju i pokrajini najmanje je 70 klanova", rekao je šef lokalne policije Fausto Lamparelli za list La Stampa prije dva tjedna dodajući da je situacija "kaotična" i da su čak i moćne mafijaške obitelji zabrinute zbog toga.

Ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano u nedjelju je rekao da će rasporediti vojsku da pomogne policiji na napuljskim ulicama.

"Postigli smo iznimne rezultate u borbi protiv napuljske Camorre. Cijeli naraštaji klanova su u zatvoru... međutim, nesretan sam zbog jedne stvari : kriminal opada posvuda, a u Napulju su ubojstva u porastu. Moramo zaustaviti pucnjave", rekao je za tv SkyTG24.

Istodobno, rimska je policija uhitila pet suradnika Cammore koji pripadaju mafijaškom klanu Moccia, a dvoje je u kućnom pritvoru, te zaplijenila nezakonito stečenu imovinu vrijednu milijun eura.

Pročitajte više