Uhićen član predsjedništva HSS-a Ivan Kolar, Friščić će ga suspendirati

ČLAN predsjedništva HSS-a Ivan Kolar danas je uhićen u svojoj kući u Molvama kod Đurđevca zbog sumnje da je malverzacijama Molve oštetio za nekoliko milijuna kuna.

Kolar je uhićen u zajedničkoj uskočko-policijskoj akciji. Policija je danas bila i u sjedištu općine Molve. Navodno je Kolar uhićen zbog sumnje da je u suradnji s čelnicima građevinske tvrtke Jata oštetio općinski proračun za najmanje dva milijuna kuna. Doznaje se kako su uz Kolara danas uhićene i odgovorne osobe iz  bjelovarskog građevinskog poduzeća Jata, vlasnik Anđelko Toš te direktor Željko Radić.

Operativnu akciju su proveli djelatnici Policijske uprave koprivničko-križevačka po nalogu Uskoka te dovršili kriminalističko istraživanje nad trojicom hrvatskih državljana koje se sumnjiči da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja i pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti.

"Postoje osnove sumnje da je prvoosumnjičeni (1949.), kao načelnik Općine Molve, tijekom 2007. i 2008. godine iskoristio svoj položaj i ovlasti te pribavio znatnu protupravnu imovinsku korist trgovačkom društvu iz Đurđevca. U tome mu je pomagao drugoosumnjičeni (1957.), direktor trgovačkog društva, dok je trećeosumnjičeni (1956.), vlasnik trgovačkog društva, načelnika općine i direktora trgovačkog društva poticao na zlouporabu položaja i ovlasti. Po dovršetku kriminalističkog istraživanja protiv trojice osumnjičenih USKOK-u je podnesena kaznena prijava", navodi se u priopćenju.

Isti radovi plaćeni dva puta

Kolar je 12 godina bio općinski načelnik Molva, a to mjesto je prošle godine izgubio od HDZ-ovca Stjepana Fosića. U Saboru je Kolar proveo tri mandata, a jedan je i od čelnika Hrvatskog seljačkog saveza.

Navodno je HSS-ovac uhićen zbog gradnje društvenog doma u Molvama za koji je plaćeno 12 milijuna kuna, a sumnja se kako su neki radovi plaćeni dva puta. Otkrivene su dvije fakture s istim brojem i datumom, ali različitim iznosima. Jedna faktura je na 400 tisuća kuna, a druga na 1,4 milijuna kuna. Sumnja se kako su od deset mjenica, barem tri dva puta naplaćene, čime je općinski proračun oštećen za najmanje 500 tisuća kuna.

Dugovi prebačeni Ini, Crobenzu i Croatia banci

Za Kolara je problem izbio kada je Jata cesijama svoja potraživanja počela prebacivati Crobenzu, Ini i Croatia banci. Iako dom još nije bio izgrađen, Jata je svoja potraživanja od milijun kuna prebacila na Crobenz. Nakon toga je Crobenz potraživanja prepustio Ini, a ona je taj iznos skinula s računa općine. Croatia banka je na isti način s računa Molva skinula 450 tisuća kuna.

Jata je završila u stečaju, a Molve su prijavile tri milijuna kuna potraživanja od te tvrtke, na što još treba obračunati i kamate. Kolar, navodno, nije u najboljim odnosima s predsjednikom HSS-a Josipom Friščićem te se s njim često sukobljava na sjednicama predsjedništva.

Kolara će suspendirati iz stranke

Uhićenje člana svoga predsjedništva danas je u Đakovu komentirao i predsjednik HSS-a Josip Friščić te istaknuo kako je njegova stranka dio Vlade u kojoj je dogovorena nulta tolerancija na zlouporabe, lopovluke, korupciju i kriminal.

"Ivan Kolar bio je načelnik općine Molve, radovi su bili na društvenom domu, izvođač radova je bio iz Bjelovara i u međuvremenu otišao u stečaj. Zlouporabom jamstava je uspio situaciju dva puta naplatiti, ali odgovornost je, bez želje da se bilo što brani, uvijek i onih koji takve radnje rade, ali i onih koji ne vode računa da do takvih radnji ne dođe, odnosno da se takve zloupotrebe ne mogu dogoditi", objasnio je Friščić te dodao kako će sljedeći tjedan najvjerojatnije suspendirati Kolara.

Pročitajte više