Uhićen Gari Kasparov

MOSKOVSKA POLICIJA je priopćila kako je ujutro zajedno s dva aktivista Ujedinjene građanske fronte uhićen njen vođa Gari Kasparov, svjetski poznati šahovski velemajstor i jedan od najžešćih kritičara predsjednika Vladimira Putina.

Događaj se zbio tijekom jutrošnjih demonstracija na Puškinovom trgu.

Demonstrantima se uz pripadnike Kasparovljevog pokreta trebali pridružiti i pripadnici Narodne patriotske unije bivšeg premijera Mihaila Kasjanova, zabranjene Nacionalne boljševičke partije te Republikanske stranke.

U središte Moskve je poslano 9000 poliacajaca.

Kasparov je uhićen navodno zato što je zajedno sa svojim pristašama nasilno pokušao probiti kordon OMON-a, specijalnih postrojbi ruskog ministarstva unutarnjih poslova.

OMON je svoje postrojbe postavio kako bi spriječio Kasparova i druge članove koalicije "Druga Rusija" da održe zabranjeni prosvjed ispred Kremlja.

Prosvjed je trebao skrenuti pažnju ruske, ali i svjetske javnosti, na sve lošije stanje ljudskih i građanskih prava pod Putinom, odnosno autoritarne tendencije koje po, mišljenju prosvjednika, prijete zatiranjem posljednjih tragova demokracije u Rusiji.

Većina građana Rusije, s druge strane, podržava Putina s obzirom da je pod njegovom vlašću došlo do ekonomske stabilizacije i primjetnog rasta životnog standarda.

Današnji prosvjed dolazi nakon jučerašnjih izjava Borisa Berezovskog, izgnanog milijardera koji je bio siva eminencija Rusije u doba predsjednika Jeljcina, kako je Putina i njegov režim nemoguće smijeniti demokratskim putem, nego da oružani ustanak preostaje kao jedina alternativa za spas liberalne demokracije u Rusiji.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više