Uhićen jedan od najvećih lažljivaca u povijesti američke politike

Foto: EPA

AMERIČKI republikanski zastupnik George Santos, čije su laži nakon njegovog izbora lani u studenom zabavljale svijet politike i medija, uhićen je danas na temelju optužnice koja je podignuta na saveznom sudu, javljaju američki mediji.

>> Lagao o obrazovanju, porijeklu, imovini, zapravo svemu. Sada je ugledni član Kongresa

Santos je optužen za pronevjeru novca iz svoje kampanje te laganje Kongresu o izvorima svojih prihoda i varanju uz pomoć kojeg je došao do nezaslužene naknade za nezaposlene, objavili su danas tužitelji.

Za što ga sve terete?

U optužnici se navodi da je Santos poticao svoje glasače da mu doniraju novac, uvjeravajući ih da će novac biti potrošen za podršku njegovoj kampanji. Umjesto toga, navode tužitelji, trošio ga je na samog sebe - kupovao si je skupu odjeću te si otplaćivao kreditne kartice i rate kredita kojim je kupio automobil.

Santosa optužuju i da je lagao o svojim financijama na službenim kongresnim dokumentima te o prijavljivanju za naknadu za nezaposlene (koju je i dobio) dok je bio regionalni direktor investicijske kompanije koju je država zatvorila 2021. nakon optužbi da se radilo o tzv. Ponzijevoj shemi.

Priznao da je izmislio velik dio biografije

George Santos (34), koji je napuhao svoje financijske prihode i uljepšao svoj životopis, priznao je da je izmislio dobar dio svoje biografije.

Ovaj kongresnik, koji je za sebe govorio da je "ostvarenje američkog sna", optužen je i da je lagao o svojoj vjerskoj pripadnosti tvrdeći da je "ponosan na svoje židovsko podrijetlo" premda je odrastao u katoličkoj obitelji. Protiv njega se vodi nekoliko istraga, u Kongresu, u New Yorku, pa i u Brazilu.

Pročitajte više