Uhićen još jedan EU zastupnik zbog uzimanja mita od Katara

Foto: EPA

DRUGI zastupnik u Europskom parlamentu uhićen je u sklopu kaznene istrage o navodnom podmićivanju, korupciji i pranju novca u Europskom parlamentu, javlja Guardian. Riječ je o skandalu u kojem su političari iz Europskog parlamenta primili novac katarske i marokanske vlade.

Marc Tarabella (59) iz Belgije priveden je na ispitivanje nakon što je policija stigla u njegov dom jutros oko šest sati prema izvješćima belgijskog tiska. Tarabella je ranije izjavio da je nevin.

U prosincu zbog podmićivanja i pranja novca uhićena bivša potpredsjednica EU parlamenta

U izjavi belgijskog saveznog tužitelja stoji da je zastupnik u Europskom parlamentu identificiran kao M.T. uhićen radi ispitivanja i da bi se uskoro mogao pojaviti pred istražnim sucem. Rečeno je da je policija pretražila njegov sef u gradu Liègeu, kao i nekoliko ureda u gradskoj vijećnici Anthisnesa, malog okruga u istočnoj Belgiji gdje je Tarabella bio gradonačelnik gotovo 30 godina.

On je drugi zastupnik u Europskom parlamentu koji je pritvoren zbog istrage o navodnoj gotovini za uplate utjecaja od vlada Katara i Maroka. U prosincu je bivša potpredsjednica Europskog parlamenta, Eva Kaili, uhićena tijekom niza racija u kojima je policija zaplijenila svežnjeve gotovine u ukupnoj vrijednosti od gotovo 1.5 milijuna eura.

Za što je sve Belgijac osumnjičen?

Tarabellin dom u Bruxellesu pretražen je prošli mjesec, a prošli tjedan mu je Europski parlament ukinuo imunitet na zahtjev belgijskog saveznog tužitelja. Istražitelji ga sumnjiče da je primao gotovinske isplate između 120.000 i 140.000 eura kako bi lobirao u korist treće zemlje, navodi se u izvješću koje je sastavio odbor za pravna pitanja Europskog parlamenta.

Istražitelji vjeruju da je on blizak suradnik Piera Antonija Panzerija, bivšeg talijanskog zastupnika u Europskom parlamentu za kojeg se smatra da je na čelu korupcijske mreže. Panzeri je nedavno sklopio nagodbu s tužiteljima u kojoj je pristao dati informacije u zamjenu za smanjenu zatvorsku kaznu.

Panzeri i Kaili uhićeni su u prosincu zajedno s Panzerijevim bivšim pomoćnikom Francescom Giorgijem i šefom nevladine organizacije sa sjedištem u Bruxellesu, Niccolom Figa-Talamancom. Sva četvorica su zadržana u istražnom zatvoru. Kaili i Figa-Talamanca zanijekali su krivnju, dok je Giorgijev odvjetnik odbio komentirati.

Kritizirao kolege koji su skrenuli pažnju na smrt radnika migranata u Kataru

Tarabella je član Europskog parlamenta od 2004., s dvije godine pauze između 2007. i 2009. kada je bio ministar u regionalnoj vladi Valonije, istočnog frankofonskog dijela Belgije. Bio je član izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s Arapskim poluotokom, koji uključuje i Katar. Nakon izbijanja skandala dao je ostavku na to mjesto i odustao od članstva u klubu socijalista i demokrata u saboru.

Mjesec dana prije izbijanja skandala Tarabella je sudjelovao u raspravi u parlamentarnom pododboru za ljudska prava o Kataru i Svjetskom prvenstvu.

Tarabella, koji nije bio član tog odbora, kritizirao je kolege europarlamentarce koji su skrenuli pozornost na smrt radnika migranata koji su gradili infrastrukturu za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Optužio ih je da svoje kritike temelje na zastarjelim informacijama i ustvrdio da se ni Kina ni Rusija nisu suočile s takvim pitanjima kada su bile domaćini međunarodnih sportskih natjecanja.

"Nismo imali sve ovo kada smo razgovarali o Sočiju ili Pekingu. Zapravo ne poštujete put Katara", rekao je kada je prozivao europarlamentarce.

Pročitajte više