Uhićen muž bivše škotske premijerke

Foto: EPA

ŠKOTSKA policija rekla je da je u sklopu istrage o financiranju Škotske nacionalne stranke (SNP) uhićen 58-godišnji muškarac, a BBC je objavio da se radi o suprugu bivše škotske premijerke Nicole Sturgeon. Pedesetosmogodišnji Peter Murrell, koji je prošli mjesec podnio ostavku na mjesto izvršnog direktora SNP-a, stranke koja se zauzima za neovisnost, odveden je jutros u policijski pritvor, prenosi BBC.

Novac je nestao s računa stranke?

U policijskoj istrazi nastoji se otkriti što se dogodilo s preko 600.000 funti prikupljenih u kampanji za neovisnost Škotske 2017., koji su trebali biti namijenjeni potrošnji za to, no navodno su nestali s računa stranke. SNP nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar, a škotska vlada kaže da je to stvar stranke.

Sturgeon je prošli mjesec podnijela ostavku kao predsjednica škotske poluautonomne vlade nakon osam godina na vlasti. Škotska je 2014. glasala protiv neovisnosti s 55 posto glasova naprema 45 posto.

Britansko glasanje za izlazak iz Europske unije dvije godine kasnije, kada je većina Škota željela ostati, te način na koji se Škotska nosila s pandemijom koronavirusa donijeli su novu podršku neovisnosti. Škotska policija rekla je da u sklopu istrage pretražuje brojne adrese. "Čovjek je u pritvoru i ispituju ga detektivi", dodali su.

Pročitajte više