Uhićen operativac al-Qaide koji je planirao napad na Heathrow

BRITANSKI tisak objavio je da se među 12 terorista uhićenih prije dva dana nalazi i jedan istaknuti pripadnik al-Qaide koji je planirao teroristički napad na londonsku zračnu luku Heathrow.

Ni jedan medijski izvještaj ne raspolaže njegovim imenom i razlikuju se u detaljima, ali ih većina uhićenja u Londonu povezuje s nedavnim uhićenjima osumnjičenih terorista u Pakistanu te sigurnosnom uzbunom ovoga tjedna u New Yorku i Washingtonu.

No, britanska policija odbija potvrditi medijska nagađanja te tvrdi da su uhićenja u Londonu i drugim gradovima ovoga tjedna rezultat dugo planirane sigurnosne operacije koja je počela prije uhićenja u Pakistanu.

"Kratak odgovor je taj da je uhićenjima prethodila istraga", izjavio je glasnogovornik londonske policije.

Svaki od britanskih listova - The Times, Daily Telegraph, Daily Mail i Sun - imaju svoju verziju priče, pozivajući se na neimenovanog pakistanskog dužnosnika koji tvrdi da su u računalu Mohammada Naeema Noor Khana, uhićenog prošloga mjeseca u pakistanskom Lahoreu, pronađeni planovi terorističkih napada na Heathrow.

Svi spominju i navodnog istaknutog operativca al-Qaide u Britaniji, po imenu Abu Musa al-Hindi ili Abu Eisa al-Hindi, a tri od četiri lista tvrde da je Hindi bio zadužen za izvođenje napada na Heathrow te da je jedan od 12-orice koje je prije dva dana uhitila britanska policija.

Policija, pak, odbija otkriti identitet uhićenih, kao niti 13-og koji je pušten na slobodu bez optužbi.

Američki dužnosnici izjavili su da Khanovo računalo sadrži izviđačka izvješća o financijskim ustanovama u SAD-u koja su mogla biti mete napada, a zbog kojih su u New Yorku i Washingotnu ovoga tjedna uvedene stroge sigurnosne mjere.

No, potvrdili su i da je većina tih informacija stara nekoliko godina, ali i istaknuli da je sigurnosna uzbuna dobro tempirana zbog drugih sigurnosnih podataka koji upućuju na moguće terorističke napade tijekom američke predsjedničke kampanje.

Britanski tisak ne daje jasnu informaciju kada bi se mogli dogoditi napadi na London - jedni ukazuju da su planovi stari više od godinu dana, drugi da su još uvijek aktivni.

Uhićenu 12-članu skupinu britanska policija drži u visokoosiguranoj londonskoj policijskoj stanici još od uhićenja u utorak, obavljenih uglavnom tijekom dana, uključujući i jednu uličnu potjeru.



Pročitajte više