Uhićen Sadam Husein

BIVŠI irački predsjednik Sadam Husein uhićen je živ blizu svog rodnog grada Tikrita.

"Dame i gospodo, uhvatili smo ga" - tim riječima započela je press konferencija u 13 sati u Bagdadu, nakon čega se u dvorani odjeknuo buran pljesak.

Sadam iskopan iz rupe u podrumu

Prema agencijskim izvještajima, Sadam je nakon racije uhićen u podrumu zgrade u Tikritu, u kojem je iskopao rupu i sakrio se u nju. Vojnici su koristili lopate da ga iskopaju, nakon čega su ga fotografirali i obrijali mu bradu. Sadam navodno nije pružao otpor.

"Njegov izgled nije odmah odavao da se radi o Sadamu" - izjavio je viši američki dužnosnik za AP.

Neka tjelesna obilježja potvrdila su da se radi o bivšem iračkom predsjedniku. Američki dužnosnici upozoravaju da će biti potrebno napraviti još testova, moguće i DNA.

Prema izvještajima AP-a, nakon proširenja vijesti o mogućem uhićenju Sadama Huseina, počelo je opće slavlje na ulicama Tikrita.

Ključan događaj za budućnost Iraka

Uhićenje Sadama Huseina ocjenjuje se kao ključan događaj, pozitivan po sigurnosno stanje u Iraku.

Analitičari BBC-a procjenjuju kako će Sadamovo uhićenje bitno utjecati na razvoj događaja u Iraku. "Iako nitko nije smatrao da Sadam direktno dirigira napadima na američke vojnike, Sadamovo uhićenje psihički će utjecati na lojaliste. Osim toga, građani Iraka sada više neće imati straha od povratka Sadama na vlast." - vjeruju analitičari.

Nagađa se da će se suđenje Sadamu održati u Iraku.


Pročitajte više