Uhićen ubojica ruske novinarke Ane Politkovskaje?

NAVODNI ubojica ruske novinarke Ane Politkovskaje, Rustam Mahmudov, je uhićen u Čečeniji te bi ubrzo trebao biti prebačen u Moskvu na ispitivanje.

Ovu informaciju je ruskim medijima rekao odvjetnik Murad Musaev koji se nada da će na sudu uspjeti dokazati da je Mahmudov nevin. Još nitko službeno nije potvrdio uhićenje ubojice poznate novinarke.

Ubojica nije poznavao naručitelja

Odvjetnica koja predstavlja obitelj novinarke, Ana Stavitskaja, je kazala da čak i ako je vijest o uhićenju istinita, istraga o ubojstvu Politkovskaje je daleko od završetka. "Mnogo puta smo rekli da će zločin biti rasvijetljen tek kada se pronađu i kazne oni koji su platili za ubojstvo", rekla je Stavitskaja agenciji RAPSI.


Brat novinarke Ilja je kazao da uhićenje mogućeg ubojice neće dovesti istragu bliže cilju. "Vjerujem kako je Mahmudov najniža razina uključenih kriminalaca. Po onome što mogu prosuditi iz sudskih dokumenata, on nije poznavao naručitelja", kazao je Ilja Interfaxu.

Žestoka kritičarka službene ruske politike

Ana Politkovskaja je tijekom svoje karijere istraživala kršenje ljudskih prava u Čečeniji i žestoko napadala službenu rusku politiku, a ubijena je na vratima svoga moskovskog stana 7. listopada 2006. godine. Nekoliko osoba je optuženo za sudjelovanje u njezinom ubojstvu. Mahmudovu, za kojeg se vjeruje da je ispalio smrtonosni hitac, nikada nije suđeno za ubojstvo, a u bijegu je već nekoliko godina.

Neriješena su ostala i mnoga druga ubojstva i napadi na ruske novinare koji su se dogodili proteklih godina. 

Pročitajte više