Uhićen šef iz Porezne uprave koji je bio zadužen za prijevare s PDV-om

Foto: Index/Google Street View

UHIĆEN je voditelj Službe unutar Porezne uprave koji je bio zadužen za borbu protiv prijevara s PDV-om. Tu vijest potvrdili su danas u MUP-u i USKOK-u, koji navode da je 55-godišnji voditelj Službe  izrađivao dokumente na temelju kojih se mogla spriječiti ili odgoditi naplata poreznih obveza.

"Osnovano se sumnja da je okrivljenik, od ožujka 2007. do lipnja 2017. godine, kao voditelj Službe za nadzor poreza na dodanu vrijednost i borbu protiv prijevara u PDV-u u Središnjem uredu Porezne uprave Ministarstva financija, u više desetaka slučajeva poduzimao radnje u cilju da pojedinim fizičkim i pravnim osobama omogući izbjegavanje, odnosno manje plaćanje poreznih obveza koje su prethodno poreznim nadzorom utvrdili djelatnici Porezne uprave", stoji u priopćenju USKOK-a.  

Izrađivao dokumente na temelji kojih se mogla spriječiti naplata poreza


U policijskom priopćenju stoji da se sumnja kako je 55-godišnjak izrađivao žalbe, prigovore i upravne tužbe na rješenja Porezne uprave te druge dokumente na temelju kojih se mogla spriječiti ili odgoditi naplata poreznih obveza, a koje su u poreznim nadzorima utvrdili djelatnici Porezne uprave.

"Navedeno je počinjeno s ciljem da se fizičkim i pravnim osobama omogući izbjegavanje, odnosno manje plaćanje utvrđenih poreznih obveza, a na način da je protivno pravilima službe i protivno zakonima pristupao Informacijskom sustavu Porezne uprave koji mu je bio dostupan kao njenom zaposleniku. Podatke do kojih je došao koristio je za sastavljanje navedenih dokumenata i ujedno ih dostavljao i priopćavao određenim fizičkim osobama", stoji u priopćenju MUP-a u kojem se dodaje da je protiv 55-godišnjaka podignuta kaznena prijava te da je uhićen i predan pritvorskom nadzorniku. 

U USKOK preciziraju kako je okrivljenik pristupao Informacijskom sustavu Porezne uprave te se istovremeno koristio i saznanjima iz službene korespondencije i dokumentacije koja su mu bila dostupna kao članu Radne skupine za provođenje postupanja prema određenom trgovačkom društvu.

Sudac istrage je na prijedlogu USKOK-a odredio istražni zatvor za uhićenog poreznika i to po dvije osnove: utjecaja na svjedoke i ponavljanje kaznenog djela koje mu se stavlja na teret.

Pročitajte više