Uhićeni Sanchez ponovno kandidat za predsjednika Katalonije, podržava ga Puigdemont

Foto: Hina, EPA

ZAGOVORNIK katalonske neovisnosti Jordi Sanchez, koji je u pritvoru, u subotu je opet imenovan kandidatom za predsjednika parlamenta te španjolske pokrajine, a takav je izbor podržao i bivši katalonski predsjednik Carles Puigdemont koji je iz Berlina ponovno pozvao Madrid na dijalog.

"Predlažem da zastupnik Jordi Sanchez bude kandidat. On je dobio najviše potpore", napisao je na Twitteru predsjednik parlamenta Rogert Torrent.

Pri prethodnom pokušaju u ožujku, Jordi Sanchez je povukao svoju kandidaturu jer ga je španjolsko pravosuđe odbilo osloboditi kako bi bio nazočan preuzimanju dužnosti u parlamentu.

Od početka godine riječ je o četvrtom pokušaju predsjednika parlamenta da predloži kandidata za predsjednika Katalonije. Prvi je bio imenovan bivši predsjednik Carles Puigdemont, koji je u egzilu, zatim Jordi Sanhcez te zatim i bivši član i glasnogovornik Puigdemontove vlade Jordi Turull.

Datum sljedećeg zasjedanja novog saziva parlamenta na  kojem bi se glasalo o predsjedniku Katalonije bit će utvrđen idući tjedan.

Ne bude li novi predsjednik Katalonije imenovan prije 22. svibnja, automatski će biti raspisani novi pokrajinski izbori.

Sve dok nema svoju vladu, Katalonija je pod "patronatom" Madrida koji je toj pokrajini ukinuo autonomiju pošto je 27. listopada izglasala neovisnost koja nikada nije zaživjela.

Nešto ranije u subotu Puigdemont je pozvao Španjolsku da poštuje demokraciju, međunarodne sporazume i prema UN-ovim rezolucijama osloboditi političke zatvorenike. Pozvao je Madrid na dijalog govoreći na prvoj konferenciji za novinare nakon izlaska iz njemačkog pritvora pošto ga je sud oslobodio uz jamčevinu i odbio izručiti Madridu koji je za njim raspisao europski uhidbeni nalog. 

 
 

Pročitajte više